Comisia Europeana a anuntat pe 27 noiembrie ca iși mentine proiectul privind infiintarea institutiei Procurorului European, in ciuda unor avize negative transmise de unele state membre. România, prin Camera Deputatilor, este una dintre tarile care au spus “nu” acestui demers, se arata intr-un comunicat al europarlamentarului PDL Monica Macovei.

Monica MacoveiFoto: Hotnews

"Ma bucur ca decizia Comisiei Europene este de a merge mai departe cu proiectul infiintarii institutiei Procurorului European. Așa cum am mai declarat, consider ca este in interesul cetatenilor ca România sa accepte o institutie care sa o ajute sa investigheze frauda din bani publici, fenomen grav care ne afecteaza zilnic in toate domeniile, de la investitii la alimentatie și sanatate", a declarat Macovei.

Intr-o luare de pozitie anterioara, Macovei afirma ca președintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a semnat “avizul motivat” privind proiectul de Regulament al Parchetului European, transmis de Comisia Europeana, care echivaleaza cu un aviz negativ, de respingere a crearii institutiei europeane unice de lupta cu fraudele și coruptia care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Intr-o postare pe blog din data de 1 noiembrie 2013, europarlamentarul PDL, Monica Macovei,sustine ca opozitia Camerei Deputatilor la crearea Parchetului European este de neinteles, cât timp raportul Comisiei de Aparare este favorabil crearii Parchetului European, cu mentiunea ca este respectat principiul subsidiaritatii. Ministerul Justitiei a transmis Camerei Deputatilor un punct de vedere in care sustine ca exista câteva “aspecte problematice”, dar ca Parchetul European poate fi infiintat. Guvernul se limiteaza la a cere o analiza și criterii clare in Regulamentului de infiintare a Parchetului European.

"Singura comisie care a avut un alt punct de vedere este Comisia pentru afaceri europene, condusa de Relu Fenechiu, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la infracţiunea de abuz in serviciu in forma calificata, in dosarul „Transformatorul”. Valeriu Zgonea, prin semnatura pe care a pus-o pe documentul Camerei Deputatilor, și Relu Fenechiu, care a semnat avizul Comisiei pentru afaceri europene, au rasturnat practic avizele favorabile ale altor institutii, fara niciun argument suplimentar", a explicat Monica Macovei.

Comisia Europeana a anuntat in septembrie 2012 ca vrea sa infiinteze o echipa de procurori pentru a lupta impotriva fraudelor de pe batranul continent. Amploarea criminalitatii transfrontaliere precum contrabanda si frauda face dificila sarcina statelor de a invinge de unele singure persoanele implicate, au argumentat oficialii europeni.

Biroul procurorului european va fi format dintr-un grup de procurori veniti din toate state membre, precum si dintr-o retea de procurori in statele membre.