Peste 30 de persoane au venit joi dimineata in fata Sectiei 10 Politie din Capitala pentru a-i sustine pe Claudiu Craciun, Alexandru Alexe si pe ceilalti trei invinuiti in dosarul privind agresarea ministrului Daniel Barbu, chemati sa dea declaratii si sa fie instiintati ca au fost pusi sub acuzare. Claudiu Craciun, unul dintre liderii informali ai miscarii de contestare a proiectului minier de la Rosia Montana, a ajuns la sediul Sectiei 10 de Politie, unde a fost citat ca invinuit, alaturi de alte patru persoane, in dosarul in care se fac cercetari privind incidentul in care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu. Acesta a stat de vorba cu grupul de sustinatori inainte de a intra la audieri.

Protestatarii au pancate pe care scrie "Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic", fiind amintit in acest sens articolul 35 din Constitutie. Un alt mesaj de pe pancartele afisate de protestatari este: "Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor, prin viu grai, prin scris, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public sunt inviolabile", respectiv articolul 30 alineatul 1 din Constitutie.

Totodata, multi dintre protestatari si-au prins in piept etichete pe care scrie "lider solidar" sau "lider faptuitor".

Cinci persoane au fost puse sub invinuire in dosarul in care se fac cercetari privind incidentul in care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu, acestea fiind citate pentru a li se aduce la cunostinta acuzatiile si a fi audiate, a anuntat, miercuri, Parchetul Judecatoriei Sectorului 3. Potrivit Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3, cele cinci persoane au fost citate pentru a li se aduce la cunostinta invinuirea in cauza avand ca obiect savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, cu prilejul participarii, in 17 octombrie, la un protest neautorizat in Centrul Vechi al Capitalei.

De asemenea, cele cinci persoane puse sub invinuire urmeaza sa fie audiate, a aratat Parchetul Judecatoriei Sectorului 3, intr-un comunicat de presa citat de Mediafax. Cele cinci persoane au fost citate de politisti de la Serviciul Investigatii Criminale - Politia Sector 3, sub indrumarea procurorilor Parchetului Judecatoriei Sectorului 3. "Pentru garantarea dreptului la aparare al invinuitilor, alte date (inclusiv numele invinuitilor si momentul audierii) nu pot fi facute publice in acest moment", a precizat sursa citata.

Claudiu Craciun a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca a fost citat de anchetatori in calitate de invinuit, alaturi de Alexandru Alexe si alte trei persoane, in legatura cu incidentul din 17 octombrie, in care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu. "Sper ca anchetatorii sa reziste presiunilor guvernamentale care au fost exprimate public. In acelasi timp, sunt convins ca sutele de mii de protestatari din tara si din stainatate nu se vor lasa intimidati de astfel de dosare dubioase, de provocarile fortelor de ordine din ce in ce mai prezente si de declaratiile total deplasate ale primului ministru, fata de niste proteste care au fost si vor ramane pasnice, dar hotarate", a spus Claudiu Craciun.

In 25 octombrie, Claudiu Craciun si Alexandru Alexe au dat declaratii la Sectia 10 de Politie din Capitala, in dosarul in care se fac cercetari privind incidentul in care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Mai multi martori i-ar fi indicat pe Claudiu Craciun si Alexandru Alexe ca fiind persoanele care in seara zilei de 17 octombrie au spart luneta masinii in care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Tot in 25 octombrie, la Sectia 10 Politie au fost audiate mai multe persoane, unele in calitate de martori.

Ministrul Daniel Barbu declara in 19 octombrie, la Antena 3, ca a fost identificat "autorul" incidentului din Centrul Vechi, in persoana "tanarului universitar fara opera" Claudiu Craciun. "Stim si autorul, imi permit sa-l spun, Claudiu Craciun, a fost identificat. E pacat, ca inteleg ca este un tanar universitar", a spus atunci Barbu.

Daniel Barbu a participat in 17 octombrie, de la ora 19.00, la evenimentul "Cafeneaua critica", in Club A din Centrul Vechi. Cateva zeci de manifestanti veniti la local au intrerupt dezbaterea, au desfasurat pancarte in jurul lui Barbu si au aruncat inspre acesta cu bancnote false, pe care era tiparit portretul lui. Tot ei i-au intins lui Barbu o punga cu monede si l-au huiduit, intrebandu-l "Cati bani ti-ai luat?" si cerandu-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluata, ministrul hotarandu-se sa plece. Afara, protestatarii au blocat drumul autoturismului in care se afla demnitarul si au lipit pe masina bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta masinii, ministrul reusind sa plece datorita interventiei fortelor de ordine - politisti si jandarmi, sositi de urgenta la fata locului.

Politia Capitalei s-a autosesizat in acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificati cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zona.