Prezenta de durata a SUA in Romania "demonstreaza ca suntem un stat predictibil, care va ramine pe termen lung in comunitatea democratica de valori", a declarat luni secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu. Aurescu, care a condus negocierile cu SUA, a fost prezent luni la inaugurarea lucrarilor la Scutul american antiracheta de la Deveselu, si a spus ca momentul "reconfirma atasamentul SUA fata de securitatea europeana, intr-o perioada in care deseori s-a spus ca SUA incep sa fie din ce in ce mai interesate de afacerile asiatice". Aurescu a mai spus ca la Deveselu nu se vor face teste cu rachetele anti-balistice.

Bogdan AurescuFoto: AGERPRES

"Prezenta de durata a SUA in Romania, atat prin baza de la Deveselu, cat si prin asigurarea deplasarii soldatilor americani din Afghanistan spre America prin Romania demonstreaza ca tara noastra este un stat stabil, predictibil, care va ramane pe termen lung in comunitatea democratica de valori. Nu exista practic niciun fel de dubiu din acest punct de vedere si aceasta este poate semnificatia cea mai importanta pe care evenimentul de azi o poate avea", a declarat Bogdan Aurescu pentru HotNews.ro.

Interviul complet cu Bogdan Aurescu:

Rep: Care e semnificatia ceremoniei de azi?

Bogdan Aurescu: A fost un moment foarte important si pentru un negociator cea mai mare satisfactie e sa vada ca acordul negociat a devenit realitate.

Pasii urmatori vor fi reprezentati de aducerea componentelor din SUA in Romania, asamblarea lor aici, dupa care 2015 va fi consacrat testarii si pregatirii caracterului operational al bazei.

E foarte important momentul de azi pentru ca reconfirma atasamentul SUA fata de securitatea europeana, intr-o perioada in care deseori s-a spus ca SUA incep sa fie din ce in ce mai interesate de afacerile asiatice. Evenimentul de astazi arata faptul ca SUA niciodata nu vor putea abandona preocuparea pentru securitatea Europei.

In al doilea rind, evenimentul de azi e un pilon foarte important pentru parteneriatul strategic romano-american in dimensiunea sa politico-militara. Am stabilit ca orizont de ambitie sa aducem celealte dimensiuni ale parteneriatului strategic cel putin la nivelul de excelenta al parteneriatului strategic in domeniul militar. Dorim mai multe investitii americane in Romania, dorim intrarea cit mai rapida a Romaniei in programul Visa Waiver.

Evenimentul de azi reprezinta si conexiunea cu sistemul NATO antieracheta. Prezenta aici a secretarului general adjunct al NATO arata ca acest efort bilateral romano-american este de fapt o parte integranta a constructiei sistemului NATO antiracheta. Acest lucru se va vedea cind baza va deveni operationala in 2015 si va deveni o parte importanta a capabilitatii initiale a sistemului antiracheta, dupa ce la Summitul NATO de la Chicago fusese declarata capabilitate interimara a sistemului NATO.

Ceremonia de astazi are si o semnificatie geopolitica, pentru ca prezenta continua, permanenta a SUA in Romania - prin aceasta baza, prin utilizarea Aeroportului Kogalniceanu, celelalte activitati comune cu SUA - arata ca Romania este un stat predictibil care va ramine pe termen lung in comunitatea democratica de valori. Nu exista practic nici un fel de dubiu din acest punct de vedere si aceasta este poate semnificatia cea mai importanta pe care evenimentul de azi o poate avea.

Rep: Vorbeati de semnificatii geopolitice. Cum se explica scaderea tonalitatii Rusiei in ce priveste protestele fata de amplasarea scutului in Romania?

Bogdan Aurescu: Cel mai important in relatia NATO-Rusia, SUA-Rusia e ca discutiile cu privire la problema scutului antiracheta sa continua. Practic, e extrem de important ca discutiile care se refera la aceste sisteme separate sa continue. Nu e un parcurs simplu, insa ce e absolut clar din punct de vedere al NATO e ca acest sistem nu are de ce sa ingrijoreze Rusia, nu poarte sa afecteze capacitatea de descurajare a Federatiei Ruse. Toate detaliile au fost deja transmise partii ruse, ele pot fi din nou explicate Rusiei.

Rep: Mai exista aranjamente punctuale care trebuie negociate cu SUA?

Bogdan Aurescu: In primul rind vreau sa multumesc foarte mult echipei care a participat la acest proces de negociere: colegii mei din Ministerul Afacerilor Externe, din Ministerul Apararii si din alte institutii ale sistemului national de securitate au muncit foarte mult. Intr-un an si jumatate au fost 7 runde de negocieri, dar si 36 de reuniuni inter-institutionale. Ei merita toata aprecierea noastra. Aplauzele de azi sint meritate de cei care au muncit efectiv.

Au fost incheiate 11 arajamente de implementare a Acordului privind parteneriatul strategic Romania - SUA, mai sint de negociat inca 3, speram ca vor fi finalizate si semnate pina la finalul anului 2013 sau inceputul anului 2014.

Rep: Vorbeati de efectuarea in 2015 a unor teste la baza de la Deveselu. Vor fi facute teste si cu rachetele interceptoare?

Bogdan Aurescu: Vor fi testari ale echipamentelor in sine, dar nu vor include tiruri cu rachete interceptoare, acestea se fac intr-un poligon special al armatei americane, in Hawaii.