La ora 11.00, potrivit relatarilor in timp real pe EurActiv.com, liderii politici au UE s-au reunit pentru a incepe dezbaterile pe tema migratiei si modul in care UE va reactiona la tragediile recente legate de imigrantii din sudul Europei. Potrivit fluxului de stiri LIVE, doua teme principale s-au desprins din dezbaterile de joi: "spionarea" Frantei si Germaniei - in acest sens a fost solicitat un acord “no spying” pana la sfarsitul anului cu Statele Unite - si protectia datelor: Franta, Polonia si Germania au insistat pentru adoptarea rapida a pachetului de protectie a datelor inainte de blocarea activitatii Parlamentului European cu ocazia campaniei electorale din mai 2014. Vezi detalii pe EurActiv.com.

La ora 13.30 (ora Bucurestiului) Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European si José Manuel Barroso sunt asteptati sa sustina o conferinta de presa.

Concluziile oficiale dezbaterilor de joi, 24 octombrie - in documentul atasat.

Prioritatile Romaniei la Consiliul European:

Inainte de plecarea catre Bruxelles, presedintele Romaniei, Traian Basescu a detaliat care sunt prioritatile Roamaniei in contextul temelor care fac agenda Consiliului European. Mai exact:

- extinderea reţelei de bandă largă, extindere care în România se află în plin proces şi pot spune avem una din cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană, dar, din păcate, nivelul este sub nivelul de acoperire pe care îl au statele dezvoltate.

- situaţia economică şi socială din Uniunea Europeană, cu accent pe măsurile pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor.

- continuarea proceselor de reformă ale Uniunii economice şi monetare

- «testul de stres» pe care băncile din zona euro trebuie să-l treacă în perioada următoare, ca o precondiţie de intrare în funcţiune a Autorităţii de supraveghere bancară.

- Summitul de la Vilnius din 28 - 29 noiembrie. - miza, pentru Romania, este Republica Moldova, parafarea Acordului de asociere la Uniunea Europeană în integralitatea lui, deci pe toate paginile, şi parafarea Acordului de liber schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, de asemenea în integralitatea lui.

Citeste aici comunicatul integral al Presedintiei pe tema Consiliului European.