Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a vizitat in SUA intreprinderea care realizeaza interceptorii pentru baza de la Deveselu, echipamente care urmeaza sa soseasca in Romania la inceputul anului viitor, transmite Agerpres.

"Am avut o discutie mai lunga cu domnul (Charles) Hagel, de aproape o ora, pe principalele obiective pe care NATO trebuie sa le aiba in vedere dupa 2014 (...), avand in vedere si schimbarea unor doctrine in domeniul militar, de realizare a capabilitatilor militare ca urmare a reducerii bugetelor alocate apararii si ca urmare a faptului ca, in conditiile in care exista pericole care ameninta omenirea, va trebui ca sistemele militare, sistemele NATO sa-si regandeasca conceptele astfel incat cu bani mai putini sa-si creeze capabilitatile eficiente care sa asigure pacea pe plan mondial. (...) Am vizitat si intreprinderea care realizeaza interceptorii pentru baza de la Deveselu. Deja, instalatiile care urmeaza sa vina in Romania sunt finalizate si in prima parte a anului 2014 vot fi trimisi (n.r. - interceptorii) catre Romania", a declarat sambata, pentru Agerpres, ministrul Mircea Dusa.

Dusa a precizat ca cel mai probabil la sfarsitul acestei luni un oficial american va participa la inaugurarea lucrarilor de la Deveselu.

Duşa: SUA acordă în continuare sprijin României pentru realizarea programului de înzestrare cu avioane multirol

"Am discutat (n. r - cu omologul american Charles Hagel) şi despre crearea capabilităţilor de înzestrare a Forţelor Aeriene cu avioane multirol, cooperarea pe care o avem pe acest domeniu, ce sprijin trebuie să ne acorde SUA în realizarea acestor capabilităţi şi domnul Hagel s-a arătat foarte deschis ca în continuare sprijinul pe care îl acordă României să fie unul deosebit. Programul privind realizarea capabilităţii multirol a început deja, în prima etapă cu partea portugheză şi pe parcursul celor trei ani, până în 2017, vom avea de realizat mai multe etape astfel încât, în 2017, escadrila să fie operaţională. Acordul privind crearea acestei capabilităţi este realizat între cele trei guverne: cel al României, Portugaliei şi Statelor Unite ale Americii', a mai spu ministrul.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a efectuat joi si vineri o vizita in SUA, unde s-a intalnit cu omologul american, dar si cu alti oficiali.

In cadrul intrevederilor, s-a discutat despre NATO post 2014, baza de la Deveselu, dar si despre programul de inzestrare cu avioane de tip F-16 pentru Fortele Aeriene Romane.