Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal, a hotarat irevocabil, marti, ca Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea, scrie Mediafax.

Magistratii Instantei supreme a Romaniei au admis recursul declarat de Ducu Bertzi impotriva hotararii Curtii de Apel Bucuresti si au hotarat in unanimitate, irevocabil, sa respinga ca nefondata actiunea formulata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

"Decizia nr. 6736/15.10.2013 admite recursul declarat de Bertzi Alexandru impotriva Sentintei nr. 646 din 31 ianuarie 2012 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII- a contencios administrativ si fiscal. Modifica sentinta recurata, in sensul ca respinge actiunea formulata de catre reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, ca nefondata. Irevocabila", s-a hotarat in sedinta publica de marti.

Intr-un comunicat de presa al Cabinetului de Avocat "Diana-Elena Dragomir" se arata urmatoarele: "Astfel, in pofida incercarii CNSAS de a-l transforma pe Ducu Bertzi din 'urmarit' in 'urmaritor', judecatorii Instantei Supreme au facut dreptate. Ducu Bertzi era, de foarte multi ani, cel urmarit si monitorizat indeaproape de Securitate. Dovezi de netagaduit atesta ca Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea si in nici un caz nu a fost informator al acesteia, astfel incat nici macar CNSAS nu a putut 'fabrica' un statut de informator al lui Ducu Bertzi. De fapt, pentru a respecta adevarul, Ducu Bertzi a fost cel urmarit de Securitate, inca din anul 1981. Datorita hotararii pronuntate de Instanta Suprema a Romaniei, cantecele sale se vor auzi in libertate si demnitate si de astazi inainte".

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, pe 31 ianuarie 2012, ca artistul Ducu Bertzi a fost colaborator al fostei Securitati si a admis astfel actiunea CNSAS. In mai 2012, Curtea de Apel a motivat aceasta decizie prin faptul ca Ducu Bertzi nu s-a opus solicitarii ofiterilor de la acea vreme de a-si pune garsoniera in care locuia la dispozitia acestora si nu exista dovada unor presiuni.

Ducu Bertzi a declarat la acea vreme ca decizia CNSAS, care a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea lui de colaborator al fostei Securitati, este "nedreapta", cantaretul precizand ca nu a facut politie politica, nu a facut rau nimanui si se va apara pana la capat.

Ducu Bertzi spunea atunci ca l-a "surprins" decizia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a cantaretului.

"(Decizia, n.r.) este nedreapta, iar materialul pe care mi l-au remis impreuna cu decizia contrazice decizia. De altfel, materialul a fost finalizat in septembrie 2010 si a trebuit sa treaca cinci luni si jumatate ca sa scoata decizia de colaborare", spunea Ducu Bertzi.

Intrebat daca si-a pus la dispozitia Securitatii locuinta lui de la vremea respectiva, Ducu Bertzi a spus ca a fost "fortat de imprejurari" si "nu de buna voie" a facut acest lucru.

"Eram angajat la IMUAB - fabrica de componente nucleare. Conform regulamentului intern, nu aveam voie sa am relatii cu strainii. In cazul unei intalniri cu o persoana straina, trebuia informat securistul care se ocupa de fabrica. Eu aveam prieteni straini, mergeam la ei in casa de ani buni. Nu aveam de ascuns treaba asta, dar nici nu am informat pe nimeni oficial. In 1988, m-au strans cu usa. Puteam fi acuzat de spionaj sau manifestam o atitudine "prieteneasca". Am ales a doua varianta care s-a concretizat cu apelarea din cand in cand la garsoniera mea. In aprilie '89, mi s-a cerut o nota despre unul din diplomatii straini. Am scris-o si daca o veti citi veti vedea ca nu am scris absolut nimic rau despre aceea persoana. A fost singura nota pe care am scris-o, dupa care nu am mai fost cautat. Le-am spus prietenilor mei si, de altfel, am ramas prieteni pana azi", explica Ducu Bertzi.

Totodata, cantaretul spunea ca din documentul CNSAS rezulta ca exista doua volume referitoare la urmarirea sa. "Vreau sa le consult si eu. Stiam ca sunt supravegheat inca din 1985".

In plus, Ducu Bertzi preciza la momentul respectiv ca nu a facut politie politica. "Stiind ca nu am facut politie politica, ca nu am facut rau nimanui, ma voi apara pana la capat", mai spunea Bertzi.