Biserica Ortodoxa Romana o sarbatoreste luni pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Moastele Cuvioase, aduse in Moldova de domnitorul Vasile Lupu, se afla in Cetatea Iasilor de 370 ani. Pelerinajul cu ocazia acestei sarbatori este unul dintre cele mai importante de peste an.

UPDATE Premierul Victor Ponta participa, luni, la Sfanta Liturghie de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, oficiata pe pietonalul Stefan cel Mare, in fata bisericii, la sosire el fiind aplaudat de cativa oameni, in timp ce din multime i s-a strigat "Mariti pensiile", transmite Mediafax.

Victor Ponta a ajuns la Catedrala Mitropolitana in jurul orei 10.45, dupa ce inainte s-a oprit, pentru cateva minute, la Primaria Iasi, aflata vizavi, de acolo venind insotit de primarul Gheorghe Nichita, vicepresedinte PSD.

Pe culoarul spre scena amenajata in fata Catedralei Mitropolitane, unde este oficiata slujba si unde se afla oficialitatile, Ponta a fost aplaudat de cateva persoane, in timp ce din multime i s-a strigat "Mariti pensiile".

Ponta asista la Sfanta Liturghie pe scena amenajata pe pietonal, unde este oficiata ceremonia si unde se afla cateva zeci de oficialitati - autoritati locale, judetene, politicieni, intre care Elena Udrea, Varujan Vosganian, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei. Liberalii Relu Fenechiu, Mircea Diaconu si Norica Nicolai asista si ei la slujba, insa in multime.

Sfanta Liturghie a inceput in jurul orei 9.00, pe pietonalul Stefan cel Mare, si nu in curtea institutiei, ca in anii trecuti, fiind oficiata de zeci de preoti, in frunte cu mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan.

La ceremonia religioasa asista peste 10.000 de persoane.

Totodata, pe strazile din spatele Catedralei Mitopolitane peste 25.000 de pelerini asteapta la rand pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva, jandarmii estimand ca lungimea randului depaseste doi kilometri si jumatate.

Sute de mii credinciosi vin in fiecare an la 14 octombrie, la Iasi, pentru a atinge racla cu sfintele moaste, asezata in aceste zile in fata Catedralei Patriarhale.

Ora 17.00 - 17.30 se desfasoara Simpozionul National "Monumentul - Traditie si Viitor", in Aula Veche a Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi.

La ora 18.00 incepe un concert sustinut de corul Gavriil Musicescu - Filarmonica de Stat din Iasi

Sarbatoarea se va incheia la ora 20:00 cu o procesiune in jurul Catedralei Patriarhale din Iasi, cand mitropolitul Moldovei impreuna cu clericii si credinciosii, cu lumanari in maini poarta racla cu moastele sfintei, in sunetul clopotelor si al cantarilor bisericesti.

Autoritatile se asteapta ca in toate aceste zile de pelerinaj numarul celor care vin la sarbatoarea de lasi sa depaseasca 300.000. Anul acesta, coada pana la racla cu moastele sfintei a fost lunga de cativa kilometri, iar timpul de asteptare a depasit 15 ore. Sarbatoarea a fost umbrita de un incident. Vineri, unei femei de 55 de ani, i s-a facut rau in timp ce astepta la coada si a murit la spital.

Viata Sfintei Parascheva

Sfanta Cuvioasa Parascheva a trait in prima jumatate a veacului al XI-lea. S-a nascut in Epivata (azi Boiados), pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol. Parintii ei au crescut-o in frica de Dumnezeu, indemnand-o spre deprinderea faptelor bune, dar mai ales a postului, rugaciunii si milosteniei.

Se spune ca pe cand avea zece ani a auzit citindu-se, la Sfanta Liturghie, cuvantul Evangheliei: "Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Tanara Parascheva si-a daruit saracilor marea avere de la parinti si s-a retras in pustiu.

S-a oprit mai intai la Constantinopol, unde a ascultat cuvinte de invatatura de la calugari si calugarite cu aleasa viata duhovniceasca. Urmand sfaturile acestora, a parasit capitala, indreptandu-se spre tinutul Pontului. Vreme de cinci ani a ramas la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea. De aici a plecat spre Tara Sfanta. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului.

Intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus, in vis, sa se reintoarca in locurile parintesti. S-a intors si acolo a ramas si a fost ingropata ca o straina, fara ca nimeni sa stie cine era.

Se spune ca un marinar a murit pe o corabie si trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au adus la tarm, iar un sihastru care traia acolo a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand o groapa, "aflara trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputred si plin de mireasma". Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului, cel rau mirositor.

Sursa: wikipedia, basilica.ro