Ministerul Apararii Nationale (MApN) informeaza ca Guvernul Romaniei si cel al Portugaliei au semnat contractul de achizitie, in urma caruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Fortelor Aeriene Portugheze, vor intra in dotarea Fortelor Aeriene Romane.

F-16 (foto arhiva)Foto: Wikipedia

Potrivit unui comunicat de presa, dupa finalizarea negocierilor de ordin tehnic si financiar, contractul de achizitie a fost semnat dupa obtinerea autorizatiei de transfer din partea americana, in conditiile in care acest tip de autorizare, acordata de Congresul SUA, este obligatorie, inainte de incheierea oricarui contract.

In perioada urmatoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital si va incepe pregatirea, in Portugalia, a personalului roman ce va opera avioanele F-16 (9 piloti si 75 de tehnicieni), precizeaza MApN.

Sosirea in Romania a primelor aeronave este planificata in cursul anului 2016, urmand ca pana la finalul anului 2017 sa se realizeze capacitatea operationala necesara serviciului de lupta, pe baza contractului incheiat cu Guvernul portughez si a contractelor succesive care urmeaza a fi incheiate cu Guvernul SUA. Romania va utiliza aceste avioane pentru intarirea securitatii spatiului aerian national si cresterea nivelului de interoperabilitate cu fortele NATO.

UPDATE Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat intr-o interventie telefonica la B1TV, ca programul in discutie inseamna nu doar achizitia avioanelor ci si modernizarea bazelor de pe care vor opera aeronavele, dar si pregatirea pilotilor. Programul mai inseamna si modernizarea avioanelor, care vor fi echipate cu motoare noi plus doua motoare de rezerva.

"La nivelul fortelor aeriene se deruleaza mai multe programe de inzestrare si de modernizare a flotei aeriene. Cunoasteti programul Spartan, cel pentru transport mediu si curier si facilitatile pe care le ofera aceasta capabilitate militara si programul privind inzestrarea armatei romane cu avioane de vanatoare. Acest program a fost aprobat prin lege si este, spre deosbire de alte programe care s-au derulat cu firme din strainante sau din tara, acesta este un program guvernamental, derulat intre cele doua guverne, practic intre 3 guverne, Romania, Portugalia si SUA", e explicat Dusa.

Potrivit ministrului, "acest program se refera la o escadrila de avioane F16 [...] Acest program nu inseamna numai achizitia avioanelor ci si modernizarea bazelor din tara de pe care vor opera aceste avioane, inseamna si pregatirea pilotilor si a 90 de tehnicieni, fie ingineri sau maistri militari. Acest program inseamna modernizarea avioanleor, care vor fi echipate cu motoare noi plus doua motoare de rezerva. Acest program insemana avionica de ultima generatie, sisteme de razboi electronice si armanent necesar pentru a putea indeplini cele 3 misiuni pe care trebuie sa le indeplineasca aviatia de vanatoare".

Ministrul a mai precizat ca prima transa, de 100 milioane de euro din suma totala de 600 de milioane de euro cat este prevazut in contract, a fost achitata in luna octombrie si ca banii pentru program se asigura de la bugetul de stat.

"Conform legii aprobate, au fost semnate contractele intre cele 3 parti, am achitat in aceasta luna si prima transa si urmeaza sa inceapa derularea programului. Banii se vor asigura din bugetul de stat, asa cum s-a intamplat si in acest an, si in anii urmatori, si avem in vedere ca acum, la elaborarea bugetului pe 2014, sa cuprindem la cheltuielile de capital transa a doua care va trebui platita in 2014", a explicat ministrul.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a anuntat joi ca a fost incheiat contractul cu portughezii pentru achizitia avioanelor F-16 si s-a platit deja prima transa, care, potrivit Agerpres, se ridica la 100 milioane de euro din suma totala de 600 de milioane de euro cat este prevazut in contract.

Presedintele Traian Basescu a promulgat pe 11 iulie legea care prevede achizitia de avioane multirol, proiectul de lege fiind aprobat de Guvern pe 19 iunie.

Potrivit legii,din suma incasata prin eliberarea benzilor de frecvente radio, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va vira suma de 97 milioane euro catre o pozitie distincta de venituri ale bugetului de stat. Restul fondurilor pentru derularea programului vor proveni din venituri proprii ale MApN si din alocari suplimentare ale bugetului de stat.