VIDEO MApN: Romania si Portugalia au semnat contractul de achizitie a 12 avioane F-16
Potrivit unui comunicat de presa, dupa finalizarea negocierilor de ordin tehnic si financiar, contractul de achizitie a fost semnat dupa obtinerea autorizatiei de transfer din partea americana, in conditiile in care acest tip de autorizare, acordata de Congresul SUA, este obligatorie, inainte de incheierea oricarui contract.
In perioada urmatoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital si va incepe pregatirea, in Portugalia, a personalului roman ce va opera avioanele F-16 (9 piloti si 75 de tehnicieni), precizeaza MApN.
Sosirea in Romania a primelor aeronave este planificata in cursul anului 2016, urmand ca pana la finalul anului 2017 sa se realizeze capacitatea operationala necesara serviciului de lupta, pe baza contractului incheiat cu Guvernul portughez si a contractelor succesive care urmeaza a fi incheiate cu Guvernul SUA. Romania va utiliza aceste avioane pentru intarirea securitatii spatiului aerian national si cresterea nivelului de interoperabilitate cu fortele NATO.
UPDATE Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat intr-o interventie telefonica la B1TV, ca programul in discutie inseamna nu doar achizitia avioanelor ci si modernizarea bazelor de pe care vor opera aeronavele, dar si pregatirea pilotilor. Programul mai inseamna si modernizarea avioanelor, care vor fi echipate cu motoare noi plus doua motoare de rezerva.
"La nivelul fortelor aeriene se deruleaza mai multe programe de inzestrare si de modernizare a flotei aeriene. Cunoasteti programul Spartan, cel pentru transport mediu si curier si facilitatile pe care le ofera aceasta capabilitate militara si programul privind inzestrarea armatei romane cu avioane de vanatoare. Acest program a fost aprobat prin lege si este, spre deosbire de alte programe care s-au derulat cu firme din strainante sau din tara, acesta este un program guvernamental, derulat intre cele doua guverne, practic intre 3 guverne, Romania, Portugalia si SUA", e explicat Dusa.
Potrivit ministrului, "acest program se refera la o escadrila de avioane F16 [...] Acest program nu inseamna numai achizitia avioanelor ci si modernizarea bazelor din tara de pe care vor opera aceste avioane, inseamna si pregatirea pilotilor si a 90 de tehnicieni, fie ingineri sau maistri militari. Acest program inseamna modernizarea avioanleor, care vor fi echipate cu motoare noi plus doua motoare de rezerva. Acest program insemana avionica de ultima generatie, sisteme de razboi electronice si armanent necesar pentru a putea indeplini cele 3 misiuni pe care trebuie sa le indeplineasca aviatia de vanatoare".
Ministrul a mai precizat ca prima transa, de 100 milioane de euro din suma totala de 600 de milioane de euro cat este prevazut in contract, a fost achitata in luna octombrie si ca banii pentru program se asigura de la bugetul de stat.
"Conform legii aprobate, au fost semnate contractele intre cele 3 parti, am achitat in aceasta luna si prima transa si urmeaza sa inceapa derularea programului. Banii se vor asigura din bugetul de stat, asa cum s-a intamplat si in acest an, si in anii urmatori, si avem in vedere ca acum, la elaborarea bugetului pe 2014, sa cuprindem la cheltuielile de capital transa a doua care va trebui platita in 2014", a explicat ministrul.
Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a anuntat joi ca a fost incheiat contractul cu portughezii pentru achizitia avioanelor F-16 si s-a platit deja prima transa, care, potrivit Agerpres, se ridica la 100 milioane de euro din suma totala de 600 de milioane de euro cat este prevazut in contract.
Presedintele Traian Basescu a promulgat pe 11 iulie legea care prevede achizitia de avioane multirol, proiectul de lege fiind aprobat de Guvern pe 19 iunie.
Potrivit legii, din suma incasata prin eliberarea benzilor de frecvente radio, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va vira suma de 97 milioane euro catre o pozitie distincta de venituri ale bugetului de stat. Restul fondurilor pentru derularea programului vor proveni din venituri proprii ale MApN si din alocari suplimentare ale bugetului de stat.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Mircea Dusa a luat cel putin 10 mil. Euro comision ca sa deblocheze transa de 100 mil.. Au luat bani si Ponta si Basescu si toti care erau disperati sa semnam acest contract paguba 100% pentru Romania.
- Luatul de la cimitirul de avioane a 12 aparate F-16 si transportarea lor in Romania = 628 mil. Euro
- Luatul de la cimitirul de avioane a 12 aparate F-16 si transformarea lor in drone = 107 mil. Euro
Cautati pe net subiectul: "Cu 78 mil. $ Boeing converteste 6 avioane F-16 vechi in drone" care are si un video frumos cu F-16, luat de la groapa de gunoi, care zboara singur.
Dronele sunt convertite din aparate invechite, si ne-reparate. Nu prea le-a pasat daca se rup in aer, sau cad. Sistemele de suport pentru pilot au lipsit cu desarvasire. Avionica de lupta iarasi a lipsit. Motoarele folosite au fost vechi.
Intr-un fighter modern, avionica electronica costa cam 30%, din pret, si motorul costa cam 30% din pret. Daca calculezi ca in pretul achizitiei se cumpara cate un set de avionica pe aparat, si 3 motoare noi, vezi ca nu platim chiar atat de mult.
Jaful este ca in aceeasi bani luam Gripen noi, si suedezii trasferau si tehnologia de intretinere a avioanelor, adica castigam si scule, si knowhow.
Dar am preferat sa-i platim pe americani.
Contractul cu americanii prevedea 12 f-16 second hand, 12 f-16 batch 52 mai tarziu, si 12 f-35 cel mai devreme in 2018. Ar fi fost macar o afacere! Asa am cumparat doar alte epave mai noi nitel, in loc de mig 21.
Mediafax: "Ministerul precizează că în perioada următoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital şi va începe pregătirea, în Republica Portugheză, a personalului român ce va opera avioanele F-16"
2 motoare pentru toate cele 12 sau 2 motoare per avion?
Oricum conform stirii de aici, declaratiei MAPN, motoarele vor fi unele noi. E bine macar ca modernizam bazele la standarde NATO.
In anul 2004, contra citorva zeci de milioane de euro, Romania a cumparat racheta antiaeriene Hawk din anii 50 pe care Olanda si le-a scos din dotare. De mentionat ca primele si ultimele trageri cu Hawk s-au efectuat in noiembrie 2012, la 8 ani dupa cumpararea acestor fiare vechi, se si remarca rugina pe ele
Performanţe Hawk:
- Greutate componentă de luptă: 75kg;
- Viteza maximă a rachetei: 850 m/s;
- Gama de înălţimi a ţintelor combătute: 0,20 – 18km;
- Distanţa maximă de acţiune: 40km.
Este evident din caracteristicile acestor rachete ca sunt net inferioare vectorilor rusesti SA-2 pe care Romania ii poseda din 1964 si care se produc in tara:
Caracteristici SA-2:
- Greutatea componentei de luptă: 295kg;
- Viteza maximă: 1100m/s;
- Gama de înălţimi a ţintelor ce pot fi combătute: 0,15 – 30km;
- Distanţa maximă de acţiune: 64km.
E clar ZIL/Carpati e mai bun.
Încă din 2008 România a considerat că F-16 este unul dintre avioanele care ar putea face obiectul modernizării Forțele Aeriene Române. În acest scop Pentagonul a cerut Congresului SUA aprobarea depunerii ofertei de vânzare a 48 de avioane F-16 către România. Dintre acestea, 24 ar fi noi și 24 recondiționate.
Deoarece în 2013 resursa avionului MiG 21 Lancer va expira, în 23 martie 2010 CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziționare a 24 de aparate F-16 în uz.[3] Se apreciază că România nu mai poate amâna decizia privind achiziționarea, deoarece livrarea și formarea piloților durează cel puțin 2 ani.
Varianta propusă spre achiziționare este Block 25, cu o resursă de zbor estimată la încă 10 – 15 ani (2500 – 3500 ore de zbor/avion). Motivarea opțiunii a fost prețul relativ mic. în conjunctura economică a momentului. Avioanele ar urma să fie primite gratuit, însă România va trebui să plătească armamentul și adaptarea infrastructurii aeroportuare. De asemenea, va plăti formarea piloților, sumă în jur de 400 de milioane de dolari,[5] costurile totale ridicându-se la cca. 1,3 miliarde de dolari.[4] Achiziționarea a 24 de aparate F-16 noi ar fi costat însă peste 4 miliarde de dolari.[ Opțiunea pentru F-16 deschide drumul pentru achiziționarea de România a aparatului F-35, din generația a cincea.
În procedura de achiziționare au fost luate în considerare cinci tipuri de avioane: F-16 - Lockheed Martin, SUA, JAS 39 Gripen - SAAB, Suedia, Eurofighter Typhoon - consorțiu Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Italia și Spania, F-18 - Boeing, SUA și Rafale - Dassault Aviation, Franța.
Daca va intreaba cineva ce este un profundor, ce rol are palonierul, sau componenta cum se citeste cap compas-ul sunteti muti dar la achizitie avioane multirol dati lectii si americanilor.
Baietei si fetite in loc sa felati pe internet toata ziua, mai bine apucati-va de munca adevarata (daca aveti si calificare pentru asta) pentru ca, de potati ce latra la luna suntem saturati.
http://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/emil-constantinescu-fost-presedinte-romaniei-lech-walesa-vaclav-havel---emil-1_50ba02067c42d5a663af7b6d/index.html
Mai degraba tarile granitei de est a NATO ar trebui sa achizitioneze impreuna avioane noi de lupta: Romania, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia. Poate chiar si Bulgaria, Grecia si Turcia.
Investitia ar trebui planificata pe zeci de ani, cite putin in fiecare an. Granita uniunii ar fi din ce in ce mai sigura.
americanii probabil te platesc... altfel numi explic;
pilotii militari romani si-au exprimat optiunea clar: nu conteaza ce avion este numai sa fie nou: f16b are deja peste 30 de ani, celula imbatranita si nu poate sa care ultimele generatii de rachete, bombe ghidate, rezistenta la suprasarcina (in urma cu 40 de ani se proiecta un pic altfel decat azi), si va fi a doua teapa dupa fregatele ruginite luate de la engleji;
Grippen era cel mai bun raport calitate pret, avion nou, plus ca toti banii se intorceau inapoi in tara sub forma de offset,
saraca tara bogata, pacat ca avem conducatori capabili.
sigur parchetu` nu`l va ancheta niciodata pe nastase pt. fregatele rujinite si nici pe membrii csat ce au fost de acord cu f16b.