Vremea se va incalzi de luni, cand temperaturile vor atinge pana la 20 de grade, a anuntat miercuri directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, care a precizat ca pana sambata temperaturile vor ramane "deosebit de scazute" pentru aceasta perioada a anului, cu ninsori la munte si in depresiuni.

"De luni incepe sa se incalzeasca, vom avea temperaturi maxime de pana la 20 de grade. Chiar si noaptea vor fi temperaturi pozitive pentru cel putin zece zile", a afirmat directorul ANM, Ion Sandu, in cadrul unui comandament convocat la guvern si condus de vicepremierul Liviu Dragnea.

Directorul ANM a precizat ca pana samabata se vor inregistra temperaturi negative in timpul noptii la munte si in depresiuni. In perioada urmatoare nu vor mai fi emise avertizari meteo pentru cantitati mari de precipitatii.

In depresiuni, mercurul va scadea pana la minus 6 grade Celsius. Miercuri, precipitatiile vor fi de maxim 10 litri pe metru patrat in Muntii Banatului si Meridionali, iar joi vor fi de maxim 5 litri.

"La aceste temperaturi la munte precipitatiile vor fi sub forma de zapada", a precizat Ion Sandu.

"Intr-adevar este destul de timpuriu ca asemenea cantitati de zapada sa fie si in octombrie", a recunoscut Ion Sandu.

---------------

UPDATE ANM a emis o informare meteo in care avertizeaza ca, in perioada 2-5 octombrie, vantul va avea intensificari temporare in regiunile estice, cu viteze de 45...50 km/h la rafala si trecator, mai ales in zona litoralului, 60...70 km/h.

De asemenea, vremea se va mentine deosebit de rece in cea mai mare parte a tarii cu valori termice care se vor situa cu 10 ... 15 grade sub mediile multianuale ale primei decade a lunii octombrie. Temperaturile minime nocturne vor fi negative, indeosebi in regiunile intracarpatice, favorizand local producerea brumei.

La munte va mai ninge slab in prima parte a intervalului, iar trecator, in zona subcarpatica precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare.