Cei 22 de mineri din Rosia Montana care s-au blocat miercuri in galeria Catalina Monulesti refuza in continuare sa iasa la suprafata, fiind decisi sa nu renunte la protestul lor, alti angajati ai companiei miniere amenintand ca vor intra si ei in mina, potrivit Agerpres.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Alba, liberalul Florin Roman, si colegul sau de partid, primarul orasului Cimpeni, Calin Andres, au discutat miercuri noaptea cu cei 22 de mineri blocati in subteran, care le-au transmis ca vor ca politicieni de la Bucuresti sa vina la Rosia Montana sa vorbeasca cu ei. Potrivit vicepresedintelui CJ Alba, alti mineri au spus ca se vor bloca si ei in subteran, urmand ca de sambata sa intre in greva foamei.

Minerii din Rosia Montana care s-au blocat miercuri in galeria Catalina-Monulesti ameninta ca vor intra in greva foamei daca pana sambata, la ora 12.00, nu vor merge in localitatea din Apuseni sa discute cu ei presedintele Senatului, Crin Antonescu, liderul PNL, pe care il considera "principalul vinovat" de situatia actuala privind proiectul miner.

Protestatarii doresc ca "toti reprezentantii grupurilor parlamentare sa vina la Rosia Montana cat de urgent, sa discute cu ei si sa vada in ce stare au ajuns", dar si sa vada ce s-a facut la Rosia Montana.

Cei 22 de mineri au transmis ca, daca pana sambata, niciuna dintre persoanele nominalizate nu vine la Rosia Montana vor intra in greva foamei. Ei se afla la o distanta de circa un kilometru de intrarea in galerie, la o diferenta de nivel de 300 de metri. Doi dintre mineri au probleme de sanatate. Unul are probleme cu inima, iar celalalt are bronsita, a spus prefectul de Alba, Gheorghe Feneser.

El a spus ca il va informa pe premierul Victor Ponta, precum si pe Crin Antonescu si pe liderii grupurilor parlamentare care sunt revendicarile celor blocati in galerie. "E o chestiune de bun simt sa vina aici, la Rosia Montana, sa vada adevarata fata a Rosiei Montane", a conchis Gheorghe Feneser.

Oamenii care s-au blocat in mina lucrau in schimbul I si au anuntat, atunci cand ar fi trebuit sa aiba pauza de masa, ca refuza sa iasa la suprafata. Ei muncesc in galerie la lucrari de conservare a acesteia.

Galeria Catalina-Monulesti pastreaza urme de exploatare si artefacte din mai multe perioade istorice, inclusiv romane. Pana in anii trecuti, din cauza lipsei lucrarilor de conservare, galeria s-a surpat pe toata lungimea.

O parte a retelei Catalina-Monulesti este accesibila publicului larg, in ultimii doi ani cateva mii de persoane avand posibilitatea sa viziteze in luna august galeria.

Reteaua miniera Catalina-Monulesti este renumita datorita descoperirii, in cursul secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea, a 12 tablite cerate din cele 28 identificate in cadrul sitului "Alburnus Maior", care reprezinta primele acte juridice de la noi din tara.

La RMGC lucreaza in jur de 500 de oameni, majoritatea din Rosia Montana si imprejurimi, acestia fiind angajati pe perioada determinata, respectiv trei luni. Daca aceste contracte nu ar fi reinnoite de catre companie, rata somajului ar ajunge in comuna la peste 74%, a declarat, recent, primarul Eugen Furdui. In prezent, rata somajului in comuna Rosia Montana, care numara 3.000 de locuitori, este de circa 20%, a mentionat, saptamana trecuta, la solicitarea Agerpres, Eugen Furdui. De ajutoare sociale beneficiaza intre 105 si 110 familii, a afirmat primarul.