Moartea lui Ionut, copilul in varsta de patru ani muscat de cainii maidanezi in Parcul bucurestean Tei, a starnit un val de proteste, iar opinia publica si-a reamintit de o mai veche problema: cainii fara stapan. Ce au facut autoritatile in zece zile? Primarul Sorin Oprescu a absentat trei zile, apoi a propus referendum, apoi l-a retras. Guvernul a respins o propunere a presedintelui Basescu de rezolvare rapida. Majoritatea USL din Parlament a votat urgent o lege care permite eutanasierea - dupa ce in 2011 aceeasi majoritate atacase la Curtea Constitutionala o lege similara.

MaidaneziFoto: Agerpres

Acesta este doar un caz dintr-un sir lung de intamplari nefericite, in care actorii principali reactioneaza DUPA producerea unei tragedii in loc sa previna un astfel de deznodamant. Cele zece zile nu au adus nici o demisie, nici o demitere - pe scurt nici o responsabilitate asumata.

Radicalizarea discursului politic, sub influenta emotiilor din strada, a dus la antagonizarea a doua categorii de populatie: iubitorii de caini sunt acum la cutite cu partizanii eutanasierii. Discutiile rationale si echilibrul in abordari au fost lasate deoparte, politicienii incercand sa repare intr-un hei-rup de moment ce au ratat in ultimii ani.

  • HotNews.ro propune o scurta incursiune a celor intamplate in ultimele saptamani