Fostul general Ion Mihai Pacepa, adjunctul serviciului roman de spionaj in perioada comunista inainte sa fuga in SUA in 1978, a fost invitat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), sa sustina o serie de conferinte academice in Romania, scrie WND Politics.

Scrisoarea trimisa fostului general este semnata de Andrei Muraru, presedinte exectiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), institutie publica aflata in subordinea Guvernului si in coordonarea directa a prim-ministrului.

Cotidianul relateaza, citand surse, ca presedintele Consiliului stiintific al IICCMER, Dinu Zamfirescu, sustine ca nu stia nimic de invitatia mentionata si se dezice de un asemenea demers. Potrivit surselor, Zamfirescu a afirmat ca va "publica in curand documente din arhivele CNSAS ce-l dovedesc pe Pacepa posibil criminal impotriva umanitatii."

Publicatia prezinta si scrisoarea trimisa de IICCMER fostului general Pacepa.

In document se aminteste ca pe 17 august se implinesc 35 de ani de cand regimul comunist l-a gasit vinovat pe Pacepa de tradare condamnandu-l la pedeapsa cu moartea, confiscarea totala a averii si degradarea militara. In 1999, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca sentinta din 1978 reprezinta "o grava eroare judiciara", vinovatia lui Pacepa nefiind dovedita.

Potrivit scrisorii, seria de conferinte ar urma sa marcheze momentul "despartirii definitive si irevocabile" a lui Pacepa de regimul totalitar comunist si "sa ofere mediului academic prezentarea reala si neechivoca a evenimentelor".

"Institutul recunoaste rolul major jucat de Dumneavoastra in demascarea caracterului criminal al dictaturii comuniste din Romania si mai ales a activitatilor ilegale si despotice ale structurii politiei politice ale regimului totalitar. De asemenea, initiativa Institutului urmareste sa delimiteze recentele actiuni apologetice, tentativele mascare de reabilitare a dictaturii ceausiste de catre pseudo-istorici si negarea rolului jucat de Dumnevoastra in contextul razboiului Rece, de demersurile pe care le-ati intreprins in slujba aflarii adevarului. Obsesivele teze ale mitologiei national-comunismului pot fi combatute doar prin apelul la memorie, la dezbateri profesioniste si la marturia unor participanti directi ai evenimentelor", se arata in scrisoare.

IICCMER precizeaza ca prelegerile ar urma sa aduca niste clarificari reale si raspunsuri pertinente privind trecutul recent, necesare mai ales tinerei generatii. Totodata, ele "ar contribui in mod considerabil la desfiintarea tezelor negationiste si revizioniste si a tentativelor de realibitare a regimului dictatorului Nicolae Ceausescu prezente tot mai des in ultimul timp in spatiul public."

Scrisoarea este datata 16 august 2013.