Numarul romanilor si bulgarilor care ar urma sa mearga la munca in Marea Britanie anul viitor ar putea fi de doar 20.000 de persoane, si nu de 300.000, cum se crede, arata un raport realizat de un grup de lobby transpartinic Migration Matters Trust, citat de The Guardian.

Atul Hatwal, directorul Migration Matters, sustine ca estimarea - mult mai mica decat cea lansata de grupurilor rivale precum MigrationWatch - se bazeaza pe analiza tiparelor istorice ale migratiei in UE, pe factori macro-economici precum impactul recesiunii asupra Marii Britanii, precum si pe oportunitatile limitate de locuri de munca in domenii precum munca manuala.

Hatwal considera ca datele dezvaluie ca aceste afirmatii sunt nefondate si au menirea de a inflama spiritele. "Noi credem ca lobby-ul antiimigratie a strigat 'lupul' de prea multe ori", a declarat Hatwal. "Afirmatia lor este ca 300.000 de noi imigranti vor veni din Romania si Bulgaria in 2014. Noi credem ca acest numar va fi probabil in jur de 20.000 in perioada de varf".

Cabinetul lui David Cameron a evitat sa dea o estimare a numarului de imigranti romani si bulgari asteptati dupa ianuarie 2014, insa Biroul britanic pentru Statistica a facut public saptamana aceasta un raport din care reiese ca 37.000 de romani si bulgari au venit la munca in Marea Britanie in ultimul an, starnind noi speculatii cu privire la faptul ca cetatenii celor doua tari se pregatesc sa emigreze catre regat inca inainte de ridicare restrictiiilor.

Un purtator de cuvant al Migration Matters a declarat ca datele includ romanii si bulgarii veniti in Marea Britanie pentru munci sezoniere, pe o perioada mai mica de 6 luni.

"Ne apropiem cu viteza de un moment definitoriu in dezbaterea privind migratia in Marea Britanie. Organizatii precum Migration Watch and Ukip au argumentat in continuu ca campaniile lor anti-imigratie sunt bazate pe dovezi, mai degraba decat pe idei preconcepute", a mai aratat Atul Hatwal.

"Daca 300.000 de imigranti vin din Romania si Bulgaria atunci se va dovedi ca oponentii imigratiei au avut dreptate. Daca nu, atunci se va vedea ca nu au facut nimic altceva decat sa sustina o agenda politica partizana si de dezbinare", a adaugat Hatwal.

In prezent, romanii si bulgarii pot lucra in Marea Britanie doar in baza unei vize obtinute de angajator, daca sunt liber-profesionisti sau muncitori sezonieri. Restrictiile temporare impuse in 2007, cand cele doua tari au aderat la UE vor expira la 31 decembrie.