​Articol actualizat

VIDEO Klaus Iohannis, inca o sesizare de la Agentia Nationala de Integritate pentru conflict de interese

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 8 august 2013, 11:05 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Agerpres
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General pentru un presupus conflict de interese savirsit de primarul Sibiului, Klaus Iohannis. ANI sustine ca Iohannis a semnat in 2010 in calitate de primar un contract cu o companie detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania, unde Iohannis era presedinte.

Iohannis, care este si prim-vicepresedinte al PNL, a declarat intr-o conferinta de presa transmisa de B1 TV ca "este o interpretare excesiva a legislatiei. Nu am fost nici macar membru in Consiliul de Administratie al firmei. Conflictul de interese ar fi putut sa apara in masura in care as fi putut sa am vreun beneficiu din acest act, or nici nu se pune problema de asa ceva... Aceste chestiuni le-am discutat cu juristii si am constatat ca nu este nici un fel de conflict de interese".

Practic, ANI sustine ca Iohannis a semnat in decembrie 2010 un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu și S.C. Tipografia Honterus S.R.L., societate comercială deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), in conditiile in care Iohannis era președinte al FDGR. Agentia de Integritate sustine ca Iohannis a incalcat astfel dispozițiile articolului 75, lit. b) și f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Aceasta este a doua sesizare a Agentiei Nationale de Integritate referitoare la Iohannis. In aprilie 2013, ANI a sesizat Parchetul pentru o presupusa stare de incompatibilitate a lui Iohannis, care ocupa simultan functia de primar si pe cea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi la SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a contestat decizia ANI în 31 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia.Comunicatul integral al ANI:

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală de către KLAUS-WERNER IOHANNIS (Primarul Municipiului Sibiu), întrucât acesta a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu și S.C. Tipografia Honterus S.R.L., societate comercială deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.). KLAUS-WERNER IOHANNIS a deținut funcția de Președinte al F.D.G.R. în perioada 2002 – 2013.

Obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ și penal de către KLAUS-WERNER IOHANNIS constituie servicii de informare și publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operațional: Creșterea Competitivității Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 „Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru sectoarele privat și public”.

De asemenea, KLAUS-WERNER IOHANNIS a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, un număr de trei facturi fiscale în vederea efectuării plăților către prestator (S.C. Tipografia Honterus S.R.L.).

Astfel, KLAUS-WERNER IOHANNIS nu a respectat dispozițiile art. 75, lit. b) și f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: […] b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”. Primarul Municipiului Sibiu a încălcat și dispozițiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material [...] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea parchetului cu privire la posibila săvârşire de către KLAUS-WERNER IOHANNIS a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României.

KLAUS-WERNER IOHANNIS a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. KLAUS-WERNER IOHANNIS a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

Vom reveni cu amanunte


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4670 vizualizari

 • -19 (31 voturi)    
  mare criminal Johanis asta.... (Joi, 8 august 2013, 11:12)

  Wizard of Oz [utilizator]

  Noroc cu draga de ANI ca face sapaturi unde trebuie....
  • +15 (15 voturi)    
   daca ai sti .... (Joi, 8 august 2013, 11:37)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

   cati bani se papa prin consiliile de administratie la apa canal, piete sa, cet-uri..., ehei, lasa ca romanul plateste facturile fara sa cracneasca, mai rupe de la gura si le da lor, sa-i sature...
   ps vad ca tu il faci criminal, eu n-as merge pana acolo, cu toate ca multi nu-si permit mancare, medicamente din cauza ca facturile sunt prea mari, oare cati au murit din cauza asta?
   s-ar putea sa ai dreptate.
  • +18 (18 voturi)    
   Lasa lasa... (Joi, 8 august 2013, 11:48)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

   ...ca prin mici incompatibilitati ca astea Romania este furata si jecmanita zi de zi.

   Nimeni nu e mare criminal, nici ANI nu zice ca e un criminal, insa ti se pare normal tu sa centrezi si sa dai cu capul cu fondurile publice?

   Normal ca da, ca ai minte de comunist impreuna cu alte mazeta, evoque si inca vreo cativa.

   In SUA se zice ca de moarte si fisc nu scapi, dar deh, aia sunt americani prosti, nu rusi destepti sau români imputiti de comunism.
   • -3 (7 voturi)    
    punem pariu ca nu sti ce-i ala un comunist? (Joi, 8 august 2013, 14:28)

    Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    1. contractul de tiparire materiale a fost castigat la o licitatie publica de tipografia Honterus.
    2. contractul a fost indeplinit, tipografia prestand serviciul platit.
    3. Johanis nu avea nici o functie in acea societate comerciala.
    4. Ce a castigat Johanis din aceasta presupusa actiune incompatibila?
    5. Functia sa in FDG era politica, nu administrativa....fara nici o legatura, intr-adevar, cu tipografia.
    In fine.....daca vrei tu sa fim comunisti....este libertatea ta sa ne faci cum vrei....dar ma indoiesc de sinceritatea ta...
    Si tu si restul postacilor de aici stiti ca este doar un atac politic, Johanis fiind adversar al lui basescu.
    • +3 (5 voturi)    
     zau ? (Joi, 8 august 2013, 15:08)

     uzu [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

     3. Johanis avea functie la proprietarul tipografiei.
     4. nimic. dar legea e lege. nu poti aplica legea decat in anumite situatii. johanis trebuie sa stie asta.
     6. nu stiu de ce ti se pare tie ca Johanis e un adversar pentru Basescu. adevarul e ca individual, Basescu nu are adversar.
     dar sigur ca iti dai seama dar e greu sa recunosti.
    • +2 (4 voturi)    
     Atac politic (Joi, 8 august 2013, 15:20)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

     Nastase, Becali, Fenechiu, Voiculescu . . .
   • -1 (3 voturi)    
    ....veniti sa vedeti pe Phoenix ! (Joi, 8 august 2013, 14:50)

    rotitza [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    In fine.....daca vrei tu sa fim comunisti....este libertatea ta sa ne faci cum vrei....dar ma indoiesc ca esti capabil sa recunosti ca ai fost educat in mare masura de " români imputiti de comunism"
  • +7 (9 voturi)    
   Eroare e hot nu criminal (Joi, 8 august 2013, 12:43)

   Bogdan_1 [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

   Cun ii sta bine unui "neamt"
  • +1 (3 voturi)    
   dragă ...of ! OS , (Joi, 8 august 2013, 15:05)

   ionamaru [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

   ... stai pe metereze , ajunge cu ' săpatul ' , mazzeta -i pe plaja cu bona ! ...asa ca .. nu vezi ca-i , făcături de procurori băsişti . ?
   ..cînd vine kkrău , poţi să ieşi la tragere !
   ...klaus ..e neamţ...de românica ,, măi dragă . !
  • +1 (3 voturi)    
   ANI isi face foarte bine treaba. (Joi, 8 august 2013, 15:17)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Wizard of Oz

   La fel si PNL-ul. Se impaneaza cu puscariabili.
 • +22 (22 voturi)    
  Romania in sine... (Joi, 8 august 2013, 11:14)

  Redactia HotNews [utilizator]

  ... e un conflict de interese.
  • -8 (12 voturi)    
   Cei care sunt interesati de bani, (Joi, 8 august 2013, 11:47)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Redactia HotNews

   deci alearga toti dupa acelasi lucru, sunt in conflict. Daca esti preocupat de orice altceva in afara de bani nu esti in conflict cu nimeni.
   • +11 (11 voturi)    
    Mai exact (Joi, 8 august 2013, 12:05)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    Daca esti preocupat de orice altceva in afara de BANII PUBLICI.
    De ce nu zici pana la capat?

    Munceste cinstit, nu deturna fonduri pentru care altii au muncit si au platit biruri luand de la gura copiilor sau renuntand la o excursie binemeritata!

    Nu, voua va place sa furati cu manusi dar sa aruncati jumatati de adevar si mici distorsionari ca si cum oricine alearga dupa bani musai e in incompatibilitate.

    Nu frate! BANUL PUBLIC te poate aduce in postura de incompatibilitate! Pentru ca NU E NUMAI BANUL TAU! E banul tau in aceeasi masura in care e si banul meu si al vecinului de scara si a altor 20M de români, ati inteles, comunistilor?
    • +2 (4 voturi)    
     Esti revoltat de risipa (Joi, 8 august 2013, 13:40)

     Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

     proprietatilor la comun?

     Exista doua solutii politice:
     -dreapta reduce proprietatea la comun
     -stanga ridica ziduri in jurul ei.
     • +2 (2 voturi)    
      ??? (Joi, 8 august 2013, 14:20)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

      Dreapta reduce proprietatea la comun? Cum, prin ce mijloace?

      Cofundam cumva lucrurile?
 • +21 (23 voturi)    
  Alt (Joi, 8 august 2013, 11:18)

  Gabi M [utilizator]

  mincinos din USL!A semnat 3 contracte in 2010 si 2011,pe cand era Presedinte al FDG iar tipografia apartinea FDG.Sa-si dea demisia ca Primar si gata!
 • +17 (17 voturi)    
  Hai mah (Joi, 8 august 2013, 11:27)

  omezu [utilizator]

  Ce daca-l cheama Klaus-Werner si nu are gusa? La urma urmei, e politician in Romania. De ce n-ar avea si aceleasi apucaturi ca ceilalti?
 • +16 (16 voturi)    
  om de paie (Joi, 8 august 2013, 11:30)

  tiana [utilizator]

  Sustinea intr-una ca nu e adevarat ca ANI nu stie, nu vrea.... ca va face recurs, apel, apel ,recurs.... Ca sa-l aud acum cateva zile ca da, face parte din acele consilii ca doar nu va pune pe altcineva -pe vr-un om de paie.
  Deci, intelegeti? nu poa' sa existe altcineva mai potivit decat Johanis! Clar?
 • +12 (12 voturi)    
  juriştii (Joi, 8 august 2013, 12:02)

  corvus coraX [utilizator]

  lol! Cam ştim câte parale fac juriştii angajaţi în primării! Sunt atţt de buni încât mulţi primari fac contracte cu case de avocatură (pe banii cetăţenilor desigur!) private, case care îi mai apără şi pe ei (marea majoritate sunt penali). Caz concret, primarul penal al Sighişoarei, Dorin Dăneşan, condamnat definitiv pentru corupţie la 3 ani cu suspendare. pe banii primăriei a făcut contract cfu o casă de avocatură din Târgu-Mureş. Aceeaşi casă de avocatură l-a apărat şi pe primar în procesul de corupţie. De remarcat că acesta este încă în funcţie bine-mersi, refuzând să îşi dea demisia
 • -10 (14 voturi)    
  wow (Joi, 8 august 2013, 12:20)

  antitot [utilizator]

  De acum coruptia va fi redusa simtitor ,au prins pestele cel mare.
  UE o sa fie fericita.
  • +10 (14 voturi)    
   Bine baieti, bine (Joi, 8 august 2013, 12:26)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   Va aparati famiglia, bravo.
 • +12 (12 voturi)    
  integritatea (Joi, 8 august 2013, 12:27)

  B.T. Alexandru [utilizator]

  Probema coruptiei, problema integritatii,problema justitiei, sunt prea importanta in Romania acestor ani ca sa fie tratate cu intelegere fata de prezumtivii nevinovati. Integritatea este mai importanta decat cresterea economica, decat cursul valutar, si mai imortanta decat orice problema care ocupa spatul de emisie al televiziunilor.Este directia pe care trebuie sa se focalizere si societatea civila si orice cetatean care se simte responsabil. Riscul de a face o acuzati nefondata de incompatibilitate este mai putin daunator decat riscul ca un incompatibil sa scape nepedepsit.Problema este respectarea legii si nu sifonarea unui politician. Simplificand pentru ziua de azi : misiunea unui procuror este mai importanta decat misiunea unui advocat.
  Imi pare rau pentru d-l Iohannis, indiferent cum si ce spune legea, spiritul de corectitudine la care speram sa ajungem este in suferinta atunci cand un primar decide un contract unde persoana primarului este implicata. Chiar si pentru a inlatura suspiciunea , d-l primar nu trebuia sa decida el un asemenea contract .Poate d-l Primar sa afirme ca ii este indiferenta soarta tipogafiei la care Forumul german este proprietar ?
  Poate sa fie contractul foarte avantajos pentru Primarie si foarte dezavantajos pentru tipografie, problema corectitudinii ramane, ca principiu.
 • +17 (17 voturi)    
  demitizarea necesara (Joi, 8 august 2013, 12:34)

  B.T. Alexandru [utilizator]

  Invatatura din aceasta poveste : credinta ca orice german este deasupra oricarei banuieli de incorectitudine este totusi un mit si nu o certitudine.
  • +9 (9 voturi)    
   Subscriu (Joi, 8 august 2013, 12:41)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui B.T. Alexandru

   Am vazut in Germania, asa putin cat am vizitat-o eu, o scena pe care nici in RO nu mi-o imaginam.

   Un cetatean tamponase o cetateana pe o strada cu sens unic, el venind pe contrasens. Cetateanul, cu initiativa, vazand ca cetateanca il ameninta cu politia (normal), s-ar urcat in masina, a ocolit 2 strazi si a venit cu masina in spatele cetatencei, ca si cum ar fi fost pe sensul corect, fara insa sa isi dea seama ca masinile erau tamponate fata in fata :))))

   A fost ceva demential... bineinteles uscaturi gasim peste tot, insa totusi la general putem lua niste lectii de onestitate de la nemti asa cum si eu pot lua niste lectii de viata de la noi (unii saracii nu prea isi traiesc viata).
  • +9 (13 voturi)    
   PS: (Joi, 8 august 2013, 12:46)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui B.T. Alexandru

   Sa dam totusi circumstante atenuante nemtilor: Iohannis e "românizat", ba mai rau, "PeNeLizat"... cu putin "noroc" ar putea fi "PENALizat"
 • +10 (10 voturi)    
  Sa schimbe juristii (Joi, 8 august 2013, 12:43)

  Bogdan_1 [utilizator]

  Probabil aceiasi juristi i-au garantat lui Fenechiu ca nu poate fi condamnat chiar daca sunt probe evidente. Si mai probabil e vorba de mazete precum Chiuariu cu studii facute la particular la fara frecventa.
 • +9 (9 voturi)    
  banc? (Joi, 8 august 2013, 12:47)

  spy [utilizator]

  cum stii cind e ceva cert in politica?
  cind acel ceva e negat cu vehementa
 • -8 (8 voturi)    
  dracu' l-a pus sa intre in USL! (Joi, 8 august 2013, 13:02)

  ccteddy [utilizator]

  In primul rand ca nu e ANI ci e ABI - agentia lu' basescu pentru intimidare. In al doilea rand, agentura are mari probleme de legalitate. Nu e normal ca o institutie sa initieze si sa dea verdicte in anchete. Avem corpul de control al guvernului si procuratura (ce a mai ramas din ea), procuratura si judecatoria, CNA si, iarasi judecatoria. Numai ciudatii astia sunt de capul lor!
  • +5 (5 voturi)    
   Bine ca nu sunt de capul tau (Joi, 8 august 2013, 13:28)

   Bogdan_1 [utilizator] i-a raspuns lui ccteddy

   ANI are probleme de legalitate in sensul ca enorm de multi politicieni nu respecta legile. Cat despre enumerarea institutiilor e demna de Caragiale. Ai uitat de ANCS, ANRE si altele (daca tot ai pus procuratura (de cateva ori) judecatoria (de cateva ori) si CNA intr-o oala). Ce minunata e o minte curata si linistita curatata de antenele eroului luptator cu justitia, presedentia, CNA, ANI, pe scurt cu Romania
  • 0 (0 voturi)    
   "Nu e normal ca o institutie sa initieze si sa dea (Joi, 8 august 2013, 15:31)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui ccteddy

   verdicte in anchete." E foarte normal intr-o tara impanata cu puscariabili. Oricum oricine se simte lezat poate sa-si apere onoarea in justitie. Multi dintre ei o zbarcesc. Dovada ca ANI e OK, iar Basescu isi face foarte bine treaba pentru care e platit.
 • +4 (4 voturi)    
  Legea e una pentru totzi (Joi, 8 august 2013, 13:20)

  Lupulsas [utilizator]

  Ce ptr. Johannis e Forumul Germanilor e pentru Nastase PSD-ul, pentru Fenechiu PNL-ul. De ce ar trebui sa-l tratam altfel, chiar daca in cazul concret n-a furat pe nimeni?
 • 0 (0 voturi)    
  Cine știe, cunoaște! (Joi, 8 august 2013, 21:42)

  AlexLucian [utilizator]

  Herr Claus, cred ca se limitează opțiunile de scos cămașa. Să nu uitam de clica prefectura/ Primarie/ poliție / DNA local / parchet / DIICOT / Streza de la Sibiu. Se pare ca unui om de paie încep să-i crească ...
 • 0 (0 voturi)    
  ? (Vineri, 9 august 2013, 7:53)

  cotora [utilizator]

  sunt suparat pe " solutia iohannis ", ptr ca nu a luat nici o masura cand s-a construit ilegal pe cooproprietatea mea !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by