Politistii au inceput, vineri, urmarirea penala impotriva a doi fosti directori ai fostei Societati Nationale a Lignitului Oltenia, dupa ce i-au audiat pe amandoi pe parcursul mai multor ore, intr-un dosar deschis in baza unei plangeri depuse de actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia, transmite Mediafax.

Avocatul fostului director general Daniel Burlan si al fostul director economic Daniel Olaru, Janeta Cosmulescu, fost adjunct al Parchetului Tribunalului Gorj, a declarat ca, vineri, dupa audieri, clientilor sai le-a fost adus la cunostinta faptul ca s-a inceput urmarirea penala fata de ei sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Cei doi fosti directori au fost audiati in cursul zilei de vineri intr-un dosar deschis in baza unei plangeri depuse de actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia, unitate care inglobeaza in randurile sale si fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia.

Contractul vizeaza o cesiune de creante pe care fosta SNLO a incheiat-o in anul 2011 cu firma Edenred Romania SRL, furnizoare de tichete de masa pentru mineri, in contract implicandu-se si Clubul Pandurii Lignitul Targu Jiu, condus de liderul sindical al minerilor, Marin Condescu.

Contractul a avut o valoare de 1,6 milioane lei si, conform unei declaratii dintr-o conferinta de presa, din luna iunie, a managerului privat al CEO, Laurentiu Ciurel, firma distribuitoare de tichete trebuia sa isi primeasca banii de la Pandurii, conform intelegerii avute cu SNLO, unitatea miniera virand sumele prin intermediul clubului de fotbal. Ciurel mentiona la acel moment ca a cerut o ancheta dupa ce reprezentantii Edenred Romania SRL l-au notificat cu privire la faptul ca nu si-au recuperat sumele datorate de SNLO din anul 2011, el spunand ca nu stie de unde provine datoria respectiva.

Ulterior, intr-o alta conferinta de presa, si liderul sindical Marin Condescu a declarat, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al echipei Pandurii Targu Jiu, ca suma a fost un imprumut temporar luat de la SNLO cu acceptul furnizorului de tichete.

Condescu a precizat ca, la vremea respectiva, pe fondul crizei economice si al neaprobarii bugetului de venituri si cheltuieli al SNLO, societatea miniera nu putea sa vireze banii in mod direct si legal catre clubul de fotbal, recurgandu-se la acest artificiu. Liderul sindical a precizat ca echipa va plati banii imprumutati, in opinia sa neexistand vreo problema sau vreo ilegalitate.

Marin Condescu a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca si el fusese invitat de catre politisti pentru audieri, dar s-a inteles cu acestia, telefonic, pentru ca audierile sa aiba loc in alta zi intrucat este plecat la Cluj-Napoca pentru a perfecta actele in baza carora Pandurii va putea juca pe Cluj Arena meciul cu Hapoel Tel Aviv din turul trei preliminar al Europa League.

"Nu vad motive pentru care sa se inceapa urmarirea penala fata de cei doi, dar asa cum s-a dat acum inceperea, din ceea ce imi spuneti, se poate da mai tarziu si scoaterea de sub urmarirea penala. In opinia mea, nu sunt probleme cu acest contract, ca de altfel cu toate cele derulate de Pandurii. Am fost ajutati intr-un moment financiar dificil, am gasit intelegere la reprezentantii firmei care se ocupa cu tichetele de masa si pot sa va confirm ca ne-am achitat integral datoriile fata de dumnealor. Ultima plata a fost de 300.000 de lei si am facut-o recent, dupa ce am incasat, la randul nostru, banii din transferul unui fotbalist", mentioneaza Condescu.

Presedintele de la Pandurii afirma ca nu stie cand va fi audiat in acest dosar, dar spune ca va conveni cu politistii o zi in care acest lucru sa fie posibil, el fiind foarte ocupat cu organizarea meciurilor de fotbal pe care echipa le sustine in aceasta perioada, mentionand ca a fost oricum audiat in legatura cu mai multe plangeri pe care conducerea CEO le-a depus impotriva sa.

"Am fost audiat deja in legatura cu trei plangeri depuse impotriva Clubului de conducere Complexului Energetic Oltenia si, in calitate de presedinte, mi se parea chiar firesc sa dau explicatiile de rigoare. Am raspuns tuturor acuzatiilor si cred ca lucrurile sunt lamurite inclusiv pentru anchetatori", mai spune Condescu.

Fostii directori ai SNLO, audiati vineri de catre politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Financiare din IPJ Gorj, nu au stat de vorba cu jurnalistii la iesirea din sediul Politiei. Avocata lor a confirmat insa inceperea urmaririi penale, acesta fiind primul dosar in care fostul director general al SNL Oltenia Daniel Burlan este urmarit penal.

El a fost director al SNLO din partea PDL pana in anul 2012, cand unitatea a fuzionat cu termocentralele din Oltenia si a format Complexul Energetic Oltenia. Ulterior, el a fost detasat la o subunitate miniera din cadrul CE Oltenia, aflata la circa 40 de kilometri de Targu Jiu, iar din aceasta saptamana a fost retrogradat intr-un post de inginer la o alta subunitate din apropiere de Motru, localitatea sa de domiciliu.

De asemenea, Daniel Burlan este de mai multi ani membru in Consiliul de Administratie al echipei Pandurii Targu Jiu, functie in care actuala conducere a CE Oltenia nu-l mai sustine. Presedintele Consiliului de Administratie de la Pandurii, Marin Condescu, a afirmat insa in ultima vreme de mai multe ori ca Burlan face parte in continuare din aceasta structura de conducere, oficialii CEO facand demersuri inclusiv pentru inlocuirea lui Condescu din functia de presedinte.

In cursul lunii mai, conducerea CE Oltenia i-a somat pe Burlan si Olaru sa plateasca unitatii o suma de trei milioane de lei, bani ce ar reprezenta o alta finantare considerata ilegala pe care SNLO a acordat-o catre Pandurii in perioada in care cei doi erau in functii de conducere.

Curtea de Conturi a fost cea care a constatat in raportul sau de activitate pe anul 2011 ca SNLO a beneficiat de un ajutor de stat pe care nu l-ar fi cheltuit in totalitate in mod legal, actuala conducere a CE Oltenia, care include fosta SNLO, fiind obligata sa recupereze penalitati, dobanzi si majorari de intarziere in cuantum de peste 3 milioane de lei.

Managerul privat al CE Oltenia, Laurentiu Ciurel declara in luna mai ca, probabil, va trebui sa le impute celor doi fosti directori si o suma de 19,8 milioane de lei pe care SNLO ar fi virat-o ilegal catre Pandurii si alte doua echipe mai mici de fotbal, banii fiind alocati pe perioada 2009-2011. Curtea de Conturi a constatat, de asemenea, ca Pandurii ar fi primit ilegal bani de la SNLO in 2011 si a cerut unitatii sa verifice si modul in care au fost alocati banii in anii 2009 si 2010, verificarile ulterioare determinandu-l pe Laurentiu Ciurel sa declare ca trebuie sa recupereze banii respectivi de la cei care i-au dat catre echipa de fotbal.

CE Oltenia a intentat proces catre Pandurii Targu Jiu pentru a recupera sumele pe care le considera acordate ilegal echipei, insa managerul privat Laurentiu Ciurel a declarat in mod repetat, in conferinte de presa, ca, probabil, unitatea va pierde procesul si, in consecinta, va trebui sa recupereze banii de la cei doi fosti directori ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia.