Tribunalul Sibiu a emis pe numele lui Gregorian Bivolaru, condamnat la sase ani de inchisoare pentru act sexual cu un minor, mandat european de arestare, a declarat pentru Mediafax prim-procurorul Parchetului Tribunalului Sibiu, Adriana Sandru.

"Imediat dupa pronuntarea sentintei definitive, la Bucuresti, s-a cerut emiterea unui mandat european si international de arestare pe numele lui Gregorian Bivolaru, cunoscut fiind faptul ca acesta nu se afla in tara. Acest lucru a fost cerut de catre colegii de la Bucuresti avand in vedere ca ultimul domiciliu din Romania Bivolaru l-a avut in Bucuresti. Acest mandat a fost deja emis de catre Tribunalul Sibiu, nu stiu exact la ce data", a spus prim-procurorul Adriana Sandru.

Potrivit acesteia, pe numele lui Gregorian Bivolaru a fost emis si un mandat de urmarire internationala.

Sandru a precizat ca emiterea mandatelor s-a facut de catre Tribunalul Sibiu deoarece a fost instanta de fond in dosarul lui Gregorian Bivolaru.

"Aici s-a judecat fondul dosarului. Bivolaru a fost achitat, iar noi am facut apel la Curtea de Apel Alba-Iulia. Si acolo a fost achitat, iar colegii de la Alba au facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a dat sentinta definitiva de condamnare", a mai declarat Sandru.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Tribunalului Sibiu, Cornelia Prundaru, a declarat pentru Mediafax ca nu poate preciza data la care a fost emis mandatul de arestare, procedura de emitere a acestuia fiind confidentiala.

"Conform articolului 88 al Legii 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, procedura emiterii mandatului de arestare este confidentiala pana in momentul prinderii persoanei respective. Aceste proceduri sunt exceptate de la regula liberului acces la informatii. In aceste conditii, registrul nu este destinat publicitatii", a spus Cornelia Prundaru.

Potrivit unor surse judiciare, mandatul european de arestare si mandatul international de urmarire au fost emise saptamana trecuta de Tribunalul Sibiu, acestea fiind trimise ulterior si Politiei.

"Au fost emise un mandat european de arestare si un mandat de urmarire internationala. Au fost implementate in cele doua baze de date, Interpol si SIS", a declarat pentru Mediafax Raluca Seucan, directorul Centrului de Informare si Relatii Publice din Inspectoratul General al Politiei Romane.

Ministerul Justitiei arata, intr-un raspuns trimis la solicitarea agentiei Mediafax, ca in relatia dintre statele membre ale Uniunii Europene, procedurile de extradare au fost inlocuite cu cele de predare in baza mandatelor europene de arestare.

"Procedura mandatului european de arestare are la baza principiul comunicarii directe intre autoritatile judiciare emitente si cele de executare. Din perspectiva Romaniei, mandatele europene de arestare se emit exclusiv de catre instantele judecatoresti, in speta de fata (cazul lui Gregorian Bivolaru, n.r.), de catre instanta de executare, si se transmit direct autoritatilor straine competente. Prin urmare, instanta de executare si nu Ministerul Justitiei este cea care solicita arestarea si predarea unei persoane dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene in Romania. Acesteia ii revine responsabilitatea emiterii unui astfel de mandat si transmiterii directe spre executare autoritatilor statului strain", a precizat Ministerul Justitiei in documentul trimis agentiei Mediafax.

Potrivit Ministerului Justitiei, "daca si in ce masura o persoana condamnata definitiv in Romania, care beneficiaza intr-un alt stat de statutul de azilant sau de imunitate de jurisdictie penala, poate executa pedeapsa aplicata de instanta romana pe teritoriul statului respectiv este un aspect care tine de legislatia acelui stat".

Potrivit articolului 65 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, "in cazul in care un mandat de arestare preventiva sau de executare a pedepsei nu poate fi dus la indeplinire, intrucat inculpatul ori condamnatul nu se mai afla pe teritoriul Romaniei, instanta care a emis mandatul de arestare preventiva sau instanta de executare, dupa caz, la propunerea procurorului sesizat in acest scop de catre organele de politie, emite un mandat de urmarire internationala in vederea extradarii, care se transmite Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, in vederea difuzarii prin canalele specifice".

Mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii contine toate elementele necesare identificarii persoanei urmarite, o expunere sumara a situatiei de fapt si date privind incadrarea juridica a faptelor, precum si solicitarea de arestare provizorie in vederea extradarii. Semnalarea introdusa in Sistemul Informatic Schengen echivaleaza cu un mandat de urmarire internationala in vederea extradarii, potrivit prevederilor articolului 65.

***

Gregorian Bivolaru a fost condamnat, pe 14 iunie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), la sase ani de inchisoare cu executare pentru act sexual cu un minor in forma continuata, decizia fiind definitiva.

Prin aceeasi decizie, ICCJ l-a achitat pe Bivolaru de perversiuni sexuale in legatura cu victima Madalina Dumitru, pe motiv ca faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii. Pentru acelasi motiv si in cazul aceleiasi victime, Bivolaru a fost achitat si pentru fapta de trafic de minori.

Instanta l-a mai achitat pe Bivolaru, pe motiv ca fapta nu exista, in cazul acuzatiei de act sexual cu un minor in legatura cu victima Ilinca Simionescu, si pentru trafic de minori in legatura cu aceeasi victima, pe motiv ca faptei ii lipseste unul din elementele constitutive.

De asemenea, ICCJ a incetat procesul penal fata de Bivolaru in legatura cu fapta de act sexual cu un minor in forma continuata in legatura cu victima Arabela Marquez si totodata pentru fapta de coruptie sexuala in legatura cu victima Madalina Dumitru, in ambele cazuri constatandu-se prescrierea faptelor.

Totodata, instanta a incetat procesul penal pe numele lui Bivolaru pentru tentativa la trecerea frauduloasa a frontierei, fapta fiind prescrisa.

Gregorian Bivolaru a plecat din Romania dupa ce a fost trimis in judecata, in august 2004, fiind arestat in aprilie 2005, in Suedia. In noiembrie 2005, autoritatilor romane li s-a respins cererea de extradare a acestuia.

Ulterior, in decembrie 2005, fondatorul MISA a primit azil politic din partea autoritatilor suedeze.

Din 23 mai 2013, instanta suprema l-a citat in dosar pe Gregorian Bivolaru si cu noul sau nume, Magnus Aurolsson.

Fondatorul MISA are termen in toamna si intr-un dosar de trafic de persoane, alaturi de 20 de membri MISA. Procesul urmeaza sa aiba loc la Cluj-Napoca, dosarul aflandu-se pe rol inca din 14 aprilie 2009.

Gregorian Bivolaru si 20 de membri ai Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) au fost trimisi in judecata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism in 15 iunie 2007, iar procesul a inceput la Tribunalul Bucuresti.

Potrivit presei italiene, Gregorian Bivolaru ar fi vizat si intr-o ancheta din Italia legata de activitatile MISA. In decembrie 2012, in cadrul acestei anchete, autoritatile italiene au facut perchezitii in 25 de locuri din mai multe orase, MISA fiind suspectata de aducerea la sclavie, recrutarea tinerilor pentru a practica orgii sexuale si pornografie, conform presei din Peninsula.