Situatia din Siria a revenit in atentia publica odata cu aducerea teroristului Omar Hayssam in Romania. In vara anului 2012 a existat insa un moment de neintelegere intre doua institutii ale statului roman: Ministerul de Externe si Administratia Prezidentiala. Andrei Marga - la acea data ministru al Afacerilor Externe in guvernul Ponta 1 - a cerut expulzarea ambasadorului sirian de la Bucuresti si rechemarea ambasadorului roman de la Damasc. Expulzarea ar fi insemnat de facto taierea legaturilor diplomatice intre cele doua tari. Presedintele Traian Basescu a refuzat insa in mod oficial expulzarea, aratind ca in Siria traiesc zeci de mii de cetateni romani, care au nevoie de reprezentare diplomatica.

Cronologia evenimentelor:

31 mai 2012. Andrei Marga, aflat in Israel, a declarat că a recomandat Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti si retragerea ambasadorului roman în semn de protest faţă de masacrul din oraşul sirian Houla. Cum si-a argumentat Marga la acea vreme pozitia: " după ce SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Spania, Australia și alte țări au luat măsura de declarare persona non grata pentru ambasador și pentru alți diplomați din ambasadele respective ale Siriei, România, ca o solidarizare cu statele cu care împărtășim aceleași valori, procedează bine declarând persona non grata pembasadorul Siriei și rechemându-l pentru consultări pe ambasadorul român în Siria".

Tot pe 31 mai, premierul Victor Ponta a declarat ca că decizia MAE de a-l expulza pe ambasadorul Siriei de la Bucureşti şi de a-l rechema pe cel român de la Damasc este "cât se poate de corectă". "Avem o situaţie specială, cu o comunitate importantă de români acolo. Sunt câteva mii de români, multe femei căsătorite acolo, cu copii. Neapărat trebuie să păstrăm la Damasc personalul necesar şi să avem grijă de acei oameni", a declarat Victor Ponta.

7 iunie 2012. Andrei Marga anunta ca presedintele Traian Basescu a refuzat recomandarea MAE de expulzare a ambasadorului sirian din România și de rechemare pentru consultări a ambasadorului român la Damasc.

In aceeasi zi, consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat că ambasadorul Romaniei din Siria nu a fost retras, deoarece se acordă ”prevalență” celor 14.000 de români din această țară, care au nevoie de reprezentare la cel mai înalt nivel.

16 iulie 2012: Andrei Marga isi reia recomandarea de expulzare a ambasadorului sirian, spunind ca "până la urmă această soluție se va impune". Marga se arata convins atunci de caderea regimului Bashar Al-Assad si spunea "e clar ca va fi o tranzitie politica in Siria".

1 august: Marga isi sutine pozitia, o data in plus. "Situaţia se deteriorează. E clar că vine tranziţia politică. Opinia ministerului este aceasta: vine tranziţia politică şi noi, ca ţară, trebuie să intrăm într-o legătură mai amplă cu opoziţia siriană". Nici de data aceasta Presedintia nu a dat curs cererii lui Marga.

Decembrie 2012. Cea mai mare parte a personalului Ambasadei României la Damasc, inclusiv ambasadorul, a fost relocată la Beirut, în Republica Libaneză, din raţiuni de securitate. In Capitala Siriei a fost menţinut personal consular.

Intre timp, diplomatii romani din Siria, ajutati de celelalte institutii cu atributii, ajuta sute de romani si familii mixte sa se repatrieze. Mai mult, diplomatii romani ofera asistenta pentru cetatenii altor tari care isi retrasesera intre timp ambasadorii. Franta este una dintre ele. In 11 iulie 2013, aflat in vizita la Bucuresti, premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault, a mulţumit Romaniei pentru sprijinul acordat prin reprezentarea intereselor Republicii Franceze în Siria.