Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de general maior Neculai Bontic, adjunct pentru logistica al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, acuzat de 17 infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu si delapidare.

Neculai BonticFoto: MAI

Care sunt acuzatiile formulate de procurori:

  • abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata,
  • 17 infractiuni de luare de mita,
  • participatie improprie la infractiunea de delapidare, in forma continuata.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada 2005 - 2012, Bontic Neculai, in calitate de adjunct pentru logistica al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, a pretins si primit de la subordonatii sai din unitatile din Bucuresti si din tara mai multe bunuri, estimate in acest moment la o valoare de peste 130.000 lei, pentru ca, in schimb, uzand de prerogativele functiei sale, sa ii protejeze pe acesti subordonati pe parcursul carierei profesionale.

De asemenea, Neculai Bontic a impus subordonatilor ca, in mod periodic, sa alimenteze cu carburanti auto aflati in patrimoniul unitatilor de jandarmerie autoturismele personale.

Prejudiciul este estimat la aproximativ 80.000 de lei.

Cerea tot ce se putea, guma de mestecat sau chiar pasta de dinti

Generalul Neculai Bontic, urmarit penal pentru luare de mita si abuz in serviciu, dadea petreceri private cu legumele si carnea animalelor crescute pe banii Jandarmeriei si le cerea subordonatilor chiar si guma de mestecat si pasta de dinti, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, adjunctul pentru logistica al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane (IGJR) nu se ferea sa manance gratuit la popota unitatii. In ultimii ani, sustin aceleasi surse, Bontic a consumat de zeci de mii de lei, insa, in urma cercetarilor, s-ar fi gasit doar cateva chitante, suma totala platita de el in aceasta perioada fiind de aproximativ sapte sute de lei.

Sursele citate mai spun ca Neculai Bontic folosea ofiteri de la brigazile speciale de interventii pentru a se ocupa de cultivarea legumelor din serele special amenajate in cadrul unitatii Jandarmeriei din strada cu acelasi nume din Capitala sau pentru cresterea porcilor.

Aceleasi surse arata ca Bontic folosea materia prima rezultata in scopuri personale. Mai precis, mentioneaza sursele citate, generalul a dat numeroase petreceri cu invitati personali, alte persoane decat cele din sfera de activitate, la care a utilizat legumele si carnea animalelor crescute pe banii institutiei.

Bontic a organizat astfel de petreceri de ziua sa, a soacrei sale sau a sotiei, precizeaza sursele, care arata ca generalul apela, de fiecare data, la bunurile unitatii sau ale altor unitati ale jandarmeriei din tara.

Potrivit surselor citate, generalul Bontic transformase unitatea intr-o "piata de desfacere de legume si fructe".

O alta acuzatie din dosar este aceea ca Bontic a constrans personalul din subordine sa ii furnizeze benzina sau motorina din rezerva unitatii. Astfel, explica sursele, generalul ii preda sistematic unui subaltern masina personala, un Jeep, pentru a-i face plinul cu carburant. Astfel, generalul a "castigat aproximativ patru tone de motorina", sustin sursele citate.

Sursele mai precizeaza ca generalul Bontic "cerea tot ce se putea", existand situatii cand a solicitat "guma de mestecat sau chiar pasta de dinti".

O alta situatie prezentata de sursele citate este aceea din iulie 2012, de la inmormantarea generalului Tudor Cearapin - fostul comandant al Jandarmeriei Romane intre 2001 si 2005. Atunci, Bontic le-ar fi solicitat subordonatilor care se ocupau de ceremonie sa-i puna la dispozitie baxuri de apa minerala sau alte bunuri alocate in acel caz.

Sursele citate afirma ca Bontic, dupa ce a luat bunurile pentru funeralii, le-ar fi "valorificat" ulterior, fara a putea preciza, la acest moment, in ce conditii s-a produs acest lucru.

Totodata, Bontic este acuzat si in legatura cu doua licitatii ale Jandarmeriei, ce vizau achizitionarea de echipament pentru jandarmii care urmau sa fie dislocati in Afganistan. Sursele citate arata ca Bontic ar fi acceptat, la acele licitatii, societati agreate, de la care a achizitionat echipament slab calitativ, la costuri mari, prejudiciind astfel Jandarmeria. Potrivit surselor citate, mare parte din acest echipament, precum casti de protectie, nu a fost folosita, ajungandu-se chiar in situatia in care unii dintre jandarmii operativi si-au cumparat personal echipamente de protectie sau casti.