O organizatie non-guvernamentala care a atacat in Contencios Administrativ si Fiscal hotararea Consiliului Local Ploiesti privind majorarea taxelor si impozitelor locale cu 16% a obtinut, in instanta, in faza de fond, suspendarea executarii acestui act administrativ, primarul Ploiestiului, Iulian Badescu, spunand ca decizia instantei 'contrazice o lege'.

'Instanta de judecata a dat o decizie care se bate cap in cap cu legea pentru ca legea prevede majorarea acestor taxe. Legea prevede majorarea taxelor, prevederile unei legi nu inseamna dezbaterea publica. Hotararea de consiliul local inseamna dezbatere publica. Cei care au atacat in instanta aceste taxe au atacat o hotarare de consiliu local, fara sa tina cont de faptul ca aceasta hotarare reglementeaza la nivel local ceea ce a reglementat deja o lege', a explicat Badescu, joi seara, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, prin decizia data, instanta 'contrazice o lege'.

'Din punctul meu de vedere, care nu sunt jurist, economist, instanta de judecata contrazice o lege, ceea ce nu cred ca este normal intr-un stat de drept, dar, repet, instanta de judecata s-a pronuntat exclusiv pe actiunea intreprinsa de acel ONG pe baza hotararii de consiliu local', a adaugat Iulian Badescu.

Asociatia Alianta pentru Drepturile Omului din Romania (ADOR) a atacat in Contencios Administrativ si Fiscal hotararea de consiliu local privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2013, pe motiv ca decizia de majorare a tarifelor a fost luata fara o dezbatere publica.

Astfel, pe rolul Tribunalului Prahova au fost inregistrate, la data de 19 aprilie, doua actiuni, respectiv una privind suspendarea executarii acelui act administrativ si o alta privind anularea lui.

Potrivit portalului instantelor de judecata, instanta de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Prahova s-a pronuntat la data de 11 iunie pe cererea de suspendare a executarii actului, admitand solicitarea ADOR si dispunand suspendarea executarii HCL Ploiesti nr. 4/2013 pana la pronuntarea instantei de fond.

Primaria Ploiesti a atacat decizia cu recurs.

Sefa Serviciului Public de Finante Locale, Simona Dolniceanu, a precizat ca, deocamdata, a dispus suspendarea executarii silite a datoriilor aferente anului 2013.

'Vom continua colectarea impozitelor si taxelor, (...) vom suspenda executarea silita pentru datoriile anului 2013, o vom continua pe cea pentru datoriile anului 2012, vom continua eliberarea certificatelor fiscale catre agentii economici si persoanele fizice pentru a nu bloca tranzactiile imobiliare si activitatea firmelor', a spus Dolniceanu.