O eventuala decizie a Romaniei privind recunoasterea Kosovo ar trebui luata prin consens politic. O spune, la RFI, seful Cancelariei Prezidentiale, Cristian Diaconescu. In opinia sa, trebuie avute in vedere doua lucruri: "crearea unui precedent din punct de vedere al Dreptului international" si "evitarea singularizarii Romaniei".

Premierul Victor Ponta a anuntat zilele trecute ca il va informa pe presedintele Traian Basescu asupra discutiilor din Comisiile parlamentare de Politica Externa pe tema recunoasterii independentei Kosovo. El s-a declarat in favoarea unui proces rapid de recunoastere, aratand ca seful statului manifesta prudenta.

Cristian Diaconescu a comentat declaratia premierului: "Fata de astfel de declaratii ale unui lider de partid astept cu interes o Hotarare de Guvern, care sa mearga in Parlament, respectivele comisii de specialitate, in care exista o majoritate covarsitoare dintr-o anumita zona politica sa ia o decizie, pe baza acestei decizii, Parlamentul la randul sau, sa adopte o Hotarare care ar putea reversa Hotararea adoptata in unanimitate privind Kosovo in toamna anului 2011. Deci banuiesc ca dincolo de afirmatii exista si aceasta intentie politica ce ar sprijini o asemenea afirmatie".

Consilierul prezidential precizeaza ca "tema Kosovo este o tema deosebit de complexa. Aici sunt doua elemente fundamentale, care trebuie avute in vedere, indiferent de decizie. Primul este crearea unui precedent din punct de vedere al Dreptului international. Al doilea este mai mult politic si anume evitarea singularizarii Romaniei".

Continuarea pe www.rfi.ro.