Comunitatea gay din Romania urmeaza sa defileze sambata pe strazile din Bucuresti, pentru a 10-a editie a Gayfest, dupa o tentativa de modificare a Constitutiei pentru a interzice casatoria intre persoane de acelasi sex, care a starnit nemultumire, relateaza AFP.

Marsul Diversitatii, organizat de Asociatia Accept in cadrul GayFest 2012Foto: HotNews / Dan Popescu

"Aceasta este o incercare de a scoate in afara legii viata de familie de cuplurilor de lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali (LGBT) si poate afecta, de asemenea, familiile monoparentale sau cele formate din copii si bunici", a declarat pentru AFP directorul ACCEPT, Florin Buhuceanu.

Homosexualitatea a fost dezincriminata in Romania la inceputul anilor 2000, insa, ca in majoritatea tarilor din Europa de Est, reticentele fata de cuplurile de acelasi sex raman accentuate.

AFP aminteste ca in decursul zilei de miercuri comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei a adoptat un amendament controversat "propus de puternica Biserica Ortodoxa Romana si de trei deputati din partea coalitiei de centru-stanga (USL, la putere)", care defineste familia ca fiind bazate pe "casatorie intre un barbat si o femeie", in conditiile in care, la ora actuala, legea fundamentala defineste familia ca intemeindu-se "pe casatoria liber consimtita intre soti".

Amnesty International a criticat modificare, amintind ca "drepturile omului, inclusiv dreptul de a forma o familie, trebuie respectate fara discriminare pe motive de orientare sexuala", relateaza Mediafax.

Descriind amendamentul drept "redundant", institutia casatoriei fiind deja legijerata prin Codul civil ca uniune intre un barbat si o femeie, Florin Buhuceanu a acuzat politicienii de "populism" intr-o tara unde homosexualii continua sa fie victime ale discriminarii.

"Este inacceptabil faptul ca minoritatile sexuale sunt utilizate pentru manevre electorale", a adaugat directorul ACCEPT.

AFP precizeaza ca premierul Victor Ponta a solicitat un nou vot in cadrul comisiei parlamentare, declarand ca nu vede de ce este nevoie sa se schimbe definitia data familii in Constitutia actuala, sau de ce este necesar sa se introduca astfel de detalii in legea fundamentala.

Premierul a precizat ca nu doreste ca tara sa sa fie comparata cu Ungaria, care a adoptat o modificare similara in ianuarie atragand critici dure din partea Comisiei Europene.

"Totusi, el a precizat ca nu este in favoarea casatoriei intre persoane de acelasi sex", subliniaza AFP.

Potrivit unui studiu din 2011, 73% dintre romani nu accepta homosexuali printre membrii propriilor familii si 45% nu ar dori ca printre colegii lor de munca sa fie homosexuali.