Primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc (PSD), a anuntat miercuri ca unele scoli din oras si-au consumat circa 90% din bugetul alocat pentru intregul an si a propus, ca posibila solutie la aceasta problema, comasare unitatilor de invatamant, informeaza ePitesti.

"Unii manageri dau dovada de incapacitate in actul de conducere. Sau nu le pasa de cheltuieli. Sunt unitati de invatamant la care deja bugetul alocat la inceput de an este consumat in proportie de 90%. Au pierderi la energie, apa... Una dintre solutii este comasarea scolilor", a declarat Tudor Pendiuc, potrivit publicatiei locale.

Masura comasarii scolilor, propusa de ministrul Educatiei Daniel Funeriu in 2010, a fost puternic criticata de opozitia de la acea vreme. Ca urmare a acestei prevederi, in perioada 2010-2011, au fost inchise 679 de structuri arondate (cladiri), in acelasi interval fiind realizate 1031 de comasari, potrivit consilierului prezidential Daniel Funeriu.

Programul de guvernare al Guvernului Victor Ponta I, prezentat in mai 2012, prevedea la capitolul Educatie, printre altele, "reducerea abandonului scolar inclusiv prin redeschiderea scolilor care au fost inchise in mod abuziv".

Masura comasarii scolilor a fost considerata partial responsabila pentru proastele rezultate ale elevilor nevoiti sa parcuga kilometri in plus pentru a ajunge la noile unitati de invatamant.Ecaterina Andronescu declara in august 2012, pe cand era ministru al Educatiei, ca exista o problema cu invatamantul din mediul rural, in conditiile rezultatelor slabe la examenele de evaluare a absolventilor de clasa a VIII-a, aratand ca o cauza a rezultatelor negative este ca au fost inchise, in ultimii ani, circa 2.000 de scoli, cele mai multe din mediul rural.

"Multe dintre aceste rezultate sunt datorate si faptului ca au fost inchise, in ultimii ani, circa 2.000 de scoli, majoritatea acestora din mediul rural. Asta inseamna ca scoala s-a indepartat de domiciliu, nu au fost puse la dispozitia elevilor microbuze si, ca urmare, unui elev care parcurge cinci - sase sau uneori opt kilometri pe jos, dimineata, dupa-amiaza, este greu sa ii mai ceri performanta scolara", a declarat ministrul de la acea vreme, citat de Mediafax.

Un alt exemplu este cazul unui alt ministrul propus pentru Educatie, Ioan Mang, care in audierile din Parlament afirma urmatoarele: "ati spus ca scolile au fost inchise la initiativa consiliilor locale si ale primarilor. Acolo unde copiii nu mai pot frecventa scoala pentru ca nu au mijloace de a se deplasa, trebuie sa facem eforturi sa deschidem scolile."