Adrian Preda, fratele lui Eugen Preda, arestat pentru camatarie, santaj si aderare la un grup infractional organizat, va fi cercetat in libertate, potrivit unei decizii definitive luate luni de instanta suprema, prin care a fost admis recursul fata de masura preventiva, relateaza Mediafax.

In 29 mai, Adrian Preda a fost arestat preventiv printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti.

Anterior, acesta fusese retinut de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), dupa ce, potrivit anchetatorilor, a fost prins in flagrant in timp ce primea bani cu titlu de camata de la o persoana pe care ar fi santajat-o si amenintat-o.

Decizia Curtii de Apel a fost atacata la instanta suprema, care a admis recursul lui Adrian Preda, astfel ca acesta va fi pus in libertate.

In 29 martie, Curtea de Apel Bucuresti a admis apelul lui Eugen Preda in dosarul privind furtul armelor de la Ciorogarla si i-a redus pedeapsa de la 15 la 12 ani de inchisoare, in timp ce in cazul celorlalti inculpati a fost mentinuta hotararea data anterior de Tribunalul Capitalei.

Hotararea Curtii de Apel Bucuresti a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmatorul termen fiind stabilit in 20 septembrie.

In 9 iulie 2012, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat la 15 ani de detentie pe Eugen Preda, judecat alaturi de alte 16 persoane in cazul armelor furate de la unitatea militara din Ciorogarla.

Laurentiu Dinu a fost condamnat la 15 ani de inchisoare, Marius Costea, Doru Tabarca, Marian Scarlat, Sandu George Chirita au primit pedepse de cate 12 ani de detentie, iar Adrian Mincu a fost condamnat la noua ani de inchisoare. In cazul celorlati zece inculpati din proces, instanta a stabilit pedepse de pana la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, aplicand termene de incercare cuprinse intre cinci si sase ani.

In urma investigatiilor, procurorii au stabilit ca Eugen Preda, Marius Costea, Doru Tabarca, Marian Scarlat, Sandu George Chirita si Nicolae Alexandru Iordan sunt autorii furtului celor 62 de arme de foc cu glont - o mitraliera de companie, pistoale mitraliera, pistoale model TT, pistoale model Cugir, pistoale model Carpati - si alte materiale militare sustrase in luna ianuarie 2009 din depozitul unitatii militare 01916 din Ciorogarla.

De asemenea, procurorii au stabilit ca membrii acestei grupari au fost implicati, in cursul anului 2009, in traficarea a aproximativ 124 de kilograme de heroina, valoarea acestor droguri fiind de aproximativ 2,5 milioane de euro. In urma monitorizarii traficantilor de droguri, anchetatorii au obsinut indicii cu privire la implicarea gruparii lui Eugen Preda in vanzarea armelor sustrase de la Ciorogarla.