"Vom incerca sa avem cel putin o raportare lunara pe internet a absentelor elevilor pe fiecare scoala, incepand cu anul scolar 2013-2014", a anuntat ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Acesta a declarat ca scoala trebuie sa stie ce se intampla cu elevul atunci cand acesta lipseste de la scoala, dand ca exemplu experienta personala din Statele Unite ale Americii unde reprezentantii facultatii pe care o urma l-au contactat dupa ce a lipsit de la cursuri trei zile din cauza unei probleme de sanatate.

Remus PricopieFoto: Agerpres

"Si noi trebuie sa mergem dupa copii. Poate uneori e nevoie sa facem educatie cu parintii si sa le explicam responsabilitatea de a-ti trimite copilul la scoala", a declarat ministrul Remus Pricopie la conferinta de lansare a studiului UNICEF "Toti copiii la scoala pana in 2015". "Fiecare inspectorat scolar sa aiba ranking-ul absentelor, astfel incat scolile sa inteleaga ca acesta este un lucru grav. Cand un copil nu vine la scoala o saptamana, trebuie sa stii ce se intampla", a precizat ministrul Educatiei.

Copiii trebuie sa vina la scoala de placere, a sustinut Remus Pricopie. Potrivit acestuia, scoala trebuie sa renunte la "rigiditate" si sa dezvolte o relatie "prietenoasa" intre profesor si elev, fara ca aceasta sa insemne lipsa seriozitatii. In ce priveste abandonul scolar, ministrul a declarat ca "pentru a aduce copilul la scoala trebuie sa colaboram cu comunitatea, cu politia, cu protectia copilului, cu ONG-urile".

Ministrul a spus ca Romania are in acest moment o strategie din 2008 - 2009 de diminuare a abandonului scolar, "insa fiind una mai veche, avem obligatia de elabora pana la finalul anului o noua strategie". Oficialul a declarat ca tara noastra are doua conditii pentru accesarea fondurilor structurale 2014 - 2020: una legata de aceasta strategie de diminuare a abandonului scolar si una legata de formarea continua. In ce priveste formarea continua, in Uniunea Europeana in medie 10% dintre angajati participa la astfel de cursuri, in timp ce in Romania procentul este de 3%. Asta reprezinta "capacitatea de a te adapta la cerintele pietei. Pietele sunt dinamice si daca nu investesti in resursa umana exista riscul sa ai o rata a somajului foarte mare", a explicat Pricopie.