Florinel Enache, militarul ranit in Afganistan in urma cu un an in timp ce executa o misiune de cercetare terestra si securizare a unui obiectiv pe A1, a sosit miercuri in tara dupa un lung tratament la Centrul National Medical Militar "Walter Reed", din Statele Unite ale Americii, acesta fiind intampinat de ministrul Apararii, Mircea Dusa, la Flotila 90 Transport Aerian, precizeaza Ministerul Apararii Nationale, citat de Agerpres. Pe 8 martie, Casa Alba a facut publica o fotografie cu militarul roman Florinel Enache si presedintele Barack Obama, care il vizitase la spital. Militarul roman se deplaseaza intr-un scaun cu rotile, actionat electric, deoarece si-a pierdut ambele picioare si mana stanga, potrivit Mediafax.

Barack Obama in vizita la plutornierul roman Florinel EnacheFoto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook

Plutonierul adjutant principal Florinel Enache a sosit pe Aeroportul Otopeni Militar, cu un avion Hercules apartinand US Air Force, el fiind intampinat de ministrul Apararii, Mircea Dusa, si de catre comandantul brigazii din Focsani, din care face parte.

Florinel Enache, ranit grav in 2012 in Afganistan, a sosit in Romania alaturi de sotia sa si baiatul sau, care i-au fost alaturi in perioada spitalizarii in SUA, relateaza Mediafax.

Totodata, au revenit in tara si doi medici, unul de la spitalul Militar din Bucuresti, iar celalalt fiind medicul de familie din Focsani, care s-au familiarizat in SUA cu situatia medicala a militarului roman.

Pe aeroport, Florinel Enache a fost intampinat de catre colegii sai din Brigada 282 Mecanizata "Unirea Principatelor" din Focsani, care au afisat doua banere mari cu insriptia "Bine ai venit, Florinel!".

Florinel Enache a coborat din avion cu ajutorul unui scaun special pe care l-a ghidat personal cu mana dreapta, singurul membru care i-a mai ramas in urma incidentului din Afganistan.

La coborarea din avion, militarul Florinel Enache i-a salutat pe ministrul Apararii, Mircea Dusa, si pe comandantul Brigazii miltiare din Focsani folosind salutul militar cu mana dreapta la spranceana.

Cei prezenti pe aeroport au asistat la o ceremonie de decorare a militarului roman caruia i-a fost conferita Medalia nationala "Serviciul Credincios clasa I", in urma decorarii acestuia de catre presedintele Traian Basescu.

Florinel Enache, Michelle Obama si Lilly Pierce

Florinel Enache, Michelle Obama si Lilly Pierce

Foto: Lilly Pierce

Militarul roman a fost vizitat la spital, la sfarsitul lunii martie, de prima doamna a SUA, Michelle Obama. "Prima doamna, Michelle Obama, l-a vizitat acum cateva zile pe Florinel Enache, subofiterul roman internat la spitalul Walter Reed. Alaturi de ei se mai afla Lilly Pierce, un voluntar care il ajuta pe militarul nostru", scria misiunea diplomatica pe Facebook.

Pe 8 martie, Casa Alba a facut publica o fotografie cu militarul roman Florinel Enache si presedintele Barack Obama, care il vizitase la spital.

Ministrul Mircea Dusa declara, in urma cu o saptamana, ca Armata Romanei a facut eforturi deosebite pentru ca tratamentul care i s-a acordat in SUA sa fie unul de calitate, noteaza Agerpres.

"Deja am cheltuit foarte multi bani, dar atunci cand este vorba despre un erou roman, indiferent cati bani cheltuim, nu este prea mult. I-am achizitionat zilele trecute si acel scaun care este personalizat si speram ca odata cu venirea in tara, in zilele urmatoare, pe un transport aerian Statele Unite - Germania - Romania, sa se simta bine. De altfel, i-am pregatit o garsoniera separata, amenajata corespunzator in Spitalul Militar Central pentru ca in continuare va avea nevoie de supraveghere medicala, i-am pregatit si posibilitati de a merge acasa la Focsani", a aratat ministrul.

MApN a platit 150.000 de dolari pentru ingrijirile medicale din Statele Unite si in continuare ii va achita cheltuielile aferente tratamentului, Florinel Enache urmand a fi dus la Spitalul Militar Central.

''Le-am achitat toate facturile trimise din SUA pe anul trecut, trebuie sa soseasca o noua factura pentru acest an, iar toate deplasarile familiei si ale medicilor care au plecat din tara pentru a vedea de starea lui de sanatate au fost suportate din bugetul MApN. Pentru anul trecut am achitat 150.000 de dolari si se pare ca tot cam atat va trebui sa achitam si pentru perioada aceasta de inceput de an si in continuare vom suporta cheltuielile vizand tratamentul acestui erou roman", afirma Mircea Dusa.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a aprobat la inceputul acestei luni alocarea a 31.000 de dolari pentru achizitionarea unui fotoliu rulant pentru plutonierul adjutant principal Florinel Enache, internat la Centrul National Medical Militar 'Walter Reed', din Bethesda, Maryland, Statele Unite ale Americii.

Pe 4 mai 2012, plutonierul adjutant principal Florinel Enache din Batalionul 280 Infanterie, aflat in misiune in provincia Zabul, a suferit rani grave in urma deflagratiei unui dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executarii unei misiuni de cercetare terestra si securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, Kabul-Kandahar, din Afganistan.

Presedintele Traian Basescu a semnat marti decretul de decorare a plutonierului-adjutant principal Constantin-Florinel Enache.

''Astfel, in semn de recunostinta si apreciere pentru devotamentul exceptional dovedit in timpul executarii unei misiuni in teatrul de operatii din Afganistan, in timpul careia a fost ranit, domnul presedinte Traian Basescu a conferit Medalia Nationala 'Serviciul Credincios' - clasa I, cu insemn de razboi, pentru militari, domnului plutonier-adjutant principal Constantin-Florinel Enache'', informeaza Administratia Prezidentiala.

Decorarea a fost facuta la propunerea ministrului Apararii Nationale, Mircea Dusa