Fondurile europene ar trebui sa fie un subiect de CSAT avand in vedere miliardele de euro pe care le implica acest domeniu si care pot avea efect in economie, considera ministrul Eugen Teodorovici.

"Cred ca acest subiect al fondurilor europene ar trebui sa fie un subiect de CSAT, pentru ca sunt miliarde de euro care pot avea un efect extraordinar in economie", a afirmat vineri ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la sectiunea "Politica externa, afaceri europene si relatia cu romanii din afara granitelor" a "Atelierelor Viitorului" organizate de Departamentele Consiliului National al PSD, transmite Agerpres.

El si-a exprimat speranta ca Romania va avea, pana la sfarsitul anului, 50% absorbtie a fondurilor UE.

"Este obligatia noastra sa avem o absorbtie de 6,5 miliarde de euro in 2013, altfel diferenta se pierde in mod automat. Nu e o tinta a mea personala. E o tinta a Romaniei", a spus Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene si-a exprimat nemultumirea fata de suma alocata Romaniei pentru perioada 2014-2020.

"Eu as fi avut alta abordare atunci cand s-a discutat despre acest subiect. L-as fi legat de nivelul de absorbtie: puteam sa acceptam 21,8 miliarde euro, dar daca cheltuiam, pana in 2015, 80% din suma, Romania sa primeasca o suma suplimentara. Din pacate a fost o temere care ne caracterizeaza, pe care trebuie sa o depasim", a adaugat ministrul.

Eugen Teodorovici a subliniat ca "foarte multe proiecte care se dovedesc a fi fost facute cu incalcarea unor prevederi legale trebuie taiate".

"Ii va costa foarte mult pe beneficiarii finali in cauza, dar desigur va costa foarte mult bugetul de stat pentru ca multi dintre ei nici nu mai sunt, au disparut, ceea ce inseamna ca statul va prelua acest cost", a explicat ministrul Fondurilor Europene.

El considera ca trebuie reformata Curtea de Conturi.

"Principala institutie din Romania care trebuie reformata este Curtea de Conturi, pentru ca un auditor trebuie sa isi schimbe abordarea, sa fie cat mai aproape de locul unde se intampla acea actiune, nu sa vina dupa un an sau mai mult sa auditeze, pentru ca faptele sunt deja consumate", a mai spus Teodorovici.