Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri seara, la Bistrita, ca daca guvernantii incep in acest an sa desfiinteze comune, dau "foc la tara", intentia fiind ca, incepand cu 2014, sa fie stimulata asocierea intre comune, transmite Mediafax.

Liviu Dragnea a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, daca in contextul regionalizarii nu se are in vedere si posibila desfiintare a unor comune cu populatie mica.

"In primul rand, daca noi incercam acum sa construim acest proiect de regionalizare si sa infiintam structuri administrative si sa le infiintam pana la sfarsitul anului, sa facem si structuri de conducere si sa avem un an, doi, trei de tranzitie, daca noi in acest an incepem sa desfiintam comune, dam foc la tara", a raspuns Dragnea.

El l-a indemnat pe jurnalistul care i-a adresat intrebarea sa mearga la tara si sa intrebe oamenii daca vor sa li se desfiinteze comuna.

"Raspunsul o sa fie 'nu'. Nu poti sa faci in niste laboratoare niste proiecte ca asa iti vine, fara sa te intrebi daca oamenii isi doresc asa ceva. Sentimentul de apartenenta la comunitate este unul dintre cele mai importante sentimente ale unui om. Cel mai mult isi iubeste comuna. (...) Omul cel mai mult isi iubeste comuna, dupa care isi iubeste judetul, dupa care isi iubeste tara", a spus Liviu Dragnea.

El a adaugat ca, in ciuda acestor aspecte, subiectul "desfiintarii unor comune" nu inseamna ca nu este "interesant".

"Intentia mea si a colegilor nostri este ca, incepand cu 2014, sa stimulam asocierea intre comune", a spus Liviu Dragnea, potrivit caruia desfiintarea unei comune nu inseamna ca "pleaca si casele".

Un jurnalist a spus ca multi primari se plang ca nu au bani pentru functionarea comunelor, Dragnea raspunzand: "Eu am o atitudine constructiva si pozitiva. Eu vreau sa construim, nu sa daram. Daca vad ca o comuna nu are suficiente resurse, nu vreau sa o desfiintez, pentru ca nu vreau sa omor oamenii. Problema e in sistemul finantelor publice locale. Aici este marea problema. Noi lucram impreuna cu colegii nostri din administratia locala si Ministerul Finantelor si probabil ca intr-o luna-doua schimbam complet filosofia bugetelor locale".

Potrivit acestuia, de cativa ani, fostele guverne "au tot luat" din resursele administratiilor locale, in asa fel incat in prezent administratia locala are mai putin cu 6,7 miliarde de lei.

"Acesti 6,7 miliarde de lei au fost scosi din administratia locala prin diverse metode si au fost dusi banii la administratia centrala. Apoi spun ca administratiile locale au arierate. Normal ca au daca ii iei nu mai are bani", a spus Dragnea, adaugand ca statul trebuie sa asigure buget de functionare pentru administratia locala.

Totodata, Dragnea a declarat ca pentru dezvoltare banii vor fi alocati pe proiecte cu proceduri asemanatoare fondurilor europene, dar nu identice.

"Vom asigura bani pe proiecte in asa fel incat sa fie sustinuta dezvoltarea comunelor din trei parti: de la nivel regional, de la nivel judetean si prin programele pe care le vom gestiona la nivelul Ministerului Dezvoltarii", a spus el.

Liviu Dragnea a participat la conferinta judeteana de alegeri a PSD Bistrita-Nasaud, in care fostul lider judetean Emil Radu Moldovan a fost reconfirmat in functie cu 476 de voturi "pentru", respectiv de toti delegatii prezenti. Emil Radu Moldovan a fost singurul candidat pentru functia de conducere.