Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un memorandum privind flexibilizarea regimului de vize aplicabil cetatenilor chinezi care intentioneaza sa calatoreasca in Romania in scop de afaceri.

Potrivit comunicatului Executivului, prin acest memorandum "se propune eliberarea de vize cu multiple intrari cetatenilor chinezi care intentioneaza sa calatoreasca in Romania in scop de afaceri, avand perioada de valabilitate de la 1 pana la 5 ani, conditionat de respectarea principiului bona fide (buna-credinta, n.r.)".

In urma cu o zi, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anuntat ca s-a intalnit cu reprezentantii firmei de stat chineze China Communications Construction Company Ltd (CCCC), cea mai mare firma de constructii din China, si au discutat, printre altele, despre realizarea in sistem de parteneriat public-privat (PPP) a autostrazii Targu Mures - Iasi.

Potrivit unui comunicat al ministerului remis HotNews.ro, "discutiile au vizat dezvoltarea unor proiecte privind toate modurile de transport pe care ministerul nostru le are in portofoliu: naval, feroviar, aerian si rutier" si, de asemenea, "reprezentantii firmei chineze s-au aratat interesati de oportunitatile de colaborare privind portul Constanta, port ce aprovizioneaza o treime din Europa si reprezinta un punct intermodal ce face legatura intre coridorul feroviar si cel rutier".

"Un subiect important pe agenda intalnirii l-au reprezentat realizarea lucrarilor in sistem de parteneriat public-privat (PPP). Principalele proiecte PPP vizeaza atat autostrada Targu Mures - Iasi, parte importanta a coridorului TEN-T care face legatura intre vestul Europei si tarile ex-sovietice, cat si porturile din Romania", se mai arata in comunicatul Ministerului Transporturilor.