Meteorologii au emis o informare de ploi insemnate cantitativ care intra in vigoare joi, 21 martie, de la ora 14.00 si este valabila pentru intreaga tara pana vineri, ora 08.00, cand se instituie cod galben de intensificari de vant, ninsori viscolite, racire accentuata, pana sambata la ora 08.00.

Cod galben de vant, racire si ninsoriFoto: ANM

Astfel, incepand din dupa-amiaza zilei de joi si pana vineri dimineata, aria ploilor va cuprinde toata tara. Local se vor cumula cantitati de apa de 20...25 l/mp si izolat 35...40 l/mp, in special in jumatatea de sud a teritoriului. La munte, iar spre sfarsitul intervalului si in regiunile vestice si nordice ploile se vor transforma in lapovita si ninsoare.

Vantul va sufla moderat, cu intensificari temporare in majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari in cursul noptii in sud si sud-vest, unde rafalele vor depasi local 50...60 km/h.

In vestul, centrul si nordul tarii vor predomina ninsorile, iar vantul va avea intensificari, cu viteze de 55...60 km/h si la munte peste 90 km/h, viscolind si spulberand temporar zapada. In sud si sud-est vor fi precipitatii sub forma de ploaie si lapovita, iar rafalele vor depasi local 60...70 km/h.

In Moldova ninsorile se vor extinde dinspre nordul regiunii, vantul se va intensifica pana la 75...80 km/h, iar spre seara si noaptea va fi viscol.

La sfarsitul saptamanii vremea se va raci accentuat in toate regiunile, devenind geroasa in cursul noptilor si al diminetilor cu precadere in nord, nord-est si centru.

In functie de evolutia fenomenelor, in cursul zilei de vineri, Administratia Nationala de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin atentionari sau avertizari ulterioare.

Cod galben: Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.