UPDATE 2 Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, la ora locala 15:30, pe autostrada M1, in sensul de circulatie dinspre Budapesta spre Viena, exista in continuare blocaj in zona Tatabanya-Gyor, din cauza lucrarilor de debarasare a autovehiculelor ramase pe carosabil, ale caror proprietari au fost cazati peste noapte in adaposturi. Autoritatile ungare deviaza circulatia la intrarea pe M1, dinspre Budapesta, in special pe drumul national 1 pe care este permisa doar circulatia autoturismelor, se arata intr-un comunicat al MAE dat presei sambata dupa-amiaza.

Potrivit datelor furnizate de autoritatile maghiare, autostrada M1 pe sensul de circulatie dinspre Viena catre Budapesta a fost redata circulatiei, dar cozile sunt foarte lungi si deplasarea se desfasoara cu viteze reduse. Conform estimarilor politiei ungare, traficul pe autostrada M1 pe directia Budapesta - Viena s-ar putea relua in cursul acestei seri.

Pe drumul national nr. 1, circulatia se desfasoara, de asemenea, cu viteze reduse din cauza aglomeratiei. Pe autostrada M7 se circula pe ambele sensuri, in conditii de iarna.

Serviciul de meteorologie ungar nu a emis avertizari meteorologice pentru data de 17 martie 2013, ramanand in vigoare insa avertizarile de cod galben de viscol pentru seara zilei de 16 martie 2013, pentru zona situata la intersectia judetelor Veszprem, Komarom-Esztergom si Fejer.

Potrivit comunicatului politiei ungare, nu exista persoane blocate in autoturisme inzapezite in trafic.

Ambasada Romaniei la Budapesta continua sa fie contactata in special de cetateni romani aflati in Romania sau in Austria care solicita informatii referitoare la starea drumurilor din Ungaria inaintea efectuarii calatoriei.

UPDATE 1 Cetatenii romani care au apelat vineri la sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Budapesta, sesizand faptul ca sunt captivi in autoturisme inzapezite, au fost preluati de catre autoritatile ungare si transportati in adaposturi improvizate, in sali de sport si scoli, aflate in apropierea autostrazii M1, informeaza Ministerul Afacerilor Externe precizand ca, la aceasta ora, nu mai exista sesizari ale cetatenilor romani blocati pe drumurile inzapezite din Ungaria.

Intr-un comunicat dat presei, MAE estimeaza ca numarul romanilor care stationeaza in zona Gyor-Tatabanya, regiunea cea mai afectata de viscol, este de ordinul sutelor.

Autostrada M1 este in continuare blocata, iar comandamentul de urgenta ungar a comunicat misiunii diplomatice romane ca incearca sa finalizeze operatiunile de deszapezire pana in cursul acestei dupa-amiezii.

MAE precizeaza ca sectia consulara mentine permanent legatura atat cu cei care se afla in situatii deosebite si care informeaza ambasada despre starea lor, cat si cu autoritatile maghiare implicate in operatiunile de deszapezire.

Ministerul Afacerilor Externe informase anterior, intr-un comunicat dat presei ca, potrivit site-ului Politiei ungare, in judetul Pest, soseaua principala nr. 7 a fost deblocata pe ambele sensuri de circulatie.

Pe portiunile de autostrada M1 si M7 din judetul Pest, autovehiculele blocate au fost conduse de catre politie in parcarile hipermarketurilor din Budaors, unde oamenii au primit hrana si bauturi calde.

Potrivit MAE, politia a deblocat, intre timp, Autostrada M7, pe care se poate circula in ambele sensuri. Au fost deblocate atat soseaua principala nr.1, cat si autostrada M1, pe sensul de mers dintre Tata si Budapesta.

De asemenea, tronsonul de autostrada dintre Gyor si Hegyeshalom este deblocat pe ambele sensuri.

Atat Ambasada Romaniei la Budapesta, cat si oficiile consulare la Szeged si Gyula sunt pregatite sa acorde cetatenilor romani asistenta consulara necesara in astfel situatii, in limitele competentelor conferite de legislatia interna si internationala.

Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza cetatenii romani care doresc sa se deplaseze pe teritoriul Ungariei ca Serviciul National Ungar de Meteorologie a emis la data de 15 martie o atentionare de cod portocaliu de viscol si rafale puternice de vant, valabila pentru judetele Komarom-Eszergom, Fejer, Veszprem, Pest, Somogy, situate in partea de vest a Ungariei, si cod galben pentru judetul Borsod-Abauj-Zemplen, situat in partea de nord-est a Ungariei.

Ninsorile puternice, viscolul, poleiul si frigul au cauzat atat intreruperea alimentarii cu energie electrica, blocarea accesului in mai multe localitati si intreruperea furnizarii unor servicii importante, cat si producerea unor accidente in intreaga tara, in ultimele 24 de ore.

Ministerul roman al Afacerilor Externe informa vineri ca numarul romanilor aflati in tranzit in Ungaria ramasi blocati din cauza inchiderii autostrazilor M1 si M7 si a altor drumuri pe fondul conditiilor meteo nefavorabile era de ordinul sutelor, existand cel putin sase autocare cu pasageri romani in aceasta situatie.