Peste 50 de angajati disponibilizati de la combinatul Mechel Campia Turzii protesteaza, luni, in fata societatii, fata de neplata salariilor compensatorii, liderul de sindicat, Ioan Pascu, sustinand ca daca nu vor intra banii pana luni va fi depusa o plangere in instanta pentru recuperarea sumelor, scrie Mediafax.

Protestatarii s-au adunat, luni dimineata, la ora 9.00, in fata combinatului, si au spus ca vor protesta in fiecare zi a saptamanii intre orele 9.00 si 13.00, nemultumiti de faptul ca nu au primit cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul.

Ei au precizat ca nu cred in promisiunile noului actionar al Mechel potrivit carora se va incerca efectuarea platilor pana in 15 martie.

Liderul de sindicat al combinatului Mechel Campia Turzii, Ioan Pascu, a declarat luni ca, daca banii pentru platile compensatorii nu vor intra in cursul zilei de luni, se va depune o plangere in instanta pentru recuperarea sumelor care se ridica la circa 500.000 de euro.

"Vom depune o plangere in instanta pentru recuperarea sumelor datorate pentru salariile compensatorii, daca nu intra banii luni pentru fostii angajati. Fostii angajati vor protesta legal, cu aprobare de la Primaria Cluj-Napoca, pana vineri, dupa care ar putea cere prelungirea protestului", a spus Pascu.

Conducerea sindicatului a depus, la sfarsitul saptamanii trecute, si o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj in care se reclama faptul ca sindicatul de la Mechel Campia Turzii nu a fost informat in legatura cu vanzarea combinatului.

Protestul este supravegheat de jandarmi.

Peste doua sute de fosti angajati ai Mechel Campia Turzii care au fost disponibilizati in ianuarie si februarie au protestat, miercuri, in fata combinatului, cerand conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. La un moment dat, fostii angajati ai Mechel Campia Turzii au fortat intrarea in unitate pentru a discuta cu directorul societatii, iar in momentul in care au reusit sa ajunga la cladirea administratiei oamenii au spart un geam. Ulterior, cateva zeci de protestatari ai Mechel Campia Turzii au fortat intrarea in sediul administrativ, iar unii dintre ei au reusit sa ajunga in sala de consiliu. Protestul fostilor angajati ai Mechel Campia Turzii s-a incheiat dupa ce reprezentantii companiei le-au promis acordarea unor bonuri de masa.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, a declarat, joi, ca noul actionar al Mechel are intentii bune si face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii fostilor angajati de la Campia Turzii, care au protestat miercuri, insa are conturile blocate.

Tot joi, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuscan, a declarat, la finalul unei intalniri cu reprezentantii noului actionar al Mechel, ca acestia au dat asigurari ca pana in 15 martie vor incerca sa plateasca salariile compensatorii angajatilor disponibilizati de la Campia Turzii.

Incepand din iunie 2012, la Mechel Campia Turzii au fost disponibilizate colectiv, in mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel ca au mai ramas in jur de 300 de angajati la sectia de Tragatorie.

Grupul rus Mechel a vandut recent, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.

Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni in martie productia la unitatile din Targoviste si Buzau si ar putea lua in calcul revanzarea combinatelor din Braila si Campia Turzii, daca va gasi cumparatori.

Firma Invest Nikarom are ca asociati in parti egale pe Chumakov Victor (58 de ani) si Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetatenie rusa.

Marti, presedintele Traian Basescu a atentionat Guvernul ca este nevoie de masuri care sa creeze locuri de munca pentru angajatii Oltchim, dar si cu privire la Mechel, pentru ca s-ar putea "sa ne trezim cu industria siderurgica taiata si vanduta la fier vechi" desi va fi nevoie de otel pentru autostrazi.