Patriarhia Romana sustine ca legislatia romana si practica europeana sunt in favoarea mentinerii orei de religie in scolile publice.

"Potrivit articolului 29, aliniatul (1) din Constitutia Romaniei, 'libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nicio forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale'. De asemenea, conform articolului 32, aliniatul (7), 'statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege'", precizeaza intr-un comunicat transmis vineri de Patriarhia Romana si citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, doar doua conditii se cer respectate de statele care prevad caracterul obligatoriu al orei de religie: sa poata obtine o scutire de participare, in situatia in care respectivul invatamant are un caracter confesional accentuat, iar scutirea de a participa sa nu implice obligatia de a motiva in vreun fel solicitarea respectiva.

Patriarhia arata ca cele doua conditii sunt pe deplin respectate in Romania, fiind prevazute in Constitutie si in Legea Educatiei Nationale.

"Religia are caracter obligatoriu in oferta curriculara a scolii, dar optiunea pentru frecventarea acestei discipline apartine elevului major, respectiv parintilor sau tutorilor legali instituiti pentru elevii minori. Prin urmare, opiniile unor pretinsi experti din Romania in respectarea drepturilor omului nu au nici o legatura cu realitatea din Europa. Romania, prin traditia si istoria ei europeana, se numara printre statele care asigura libertatea invatamantului religios, datorita contributiei educatiei religioase la formarea si educarea tinerei generatii in spiritul valorilor autentice", adauga comunicatul Patriarhiei.

In context BOR arata ca potrivit unei cercetari realizate in cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei, "pentru 85% dintre tinerii din Romania credinta religioasa constituie o valoare fundamentala cu o importanta decisiva in viata proprie".