Romania se afla printre cele 12 state membre ale Uniunii Europene care vor pierde un loc in viitoarea legislatura a Parlamentului European, tara noastra urmand sa dispuna de numai 32 de mandate; modificarile vor avea loc in contextul primirii unui nou stat membru, Croatia, si pentru a respecta Tratatul de la Lisabona, care prevede limitarea numarului de locuri in perioada 2014-2019, anunta Agerpres.

Dupa alegerile din 2014, PE trebuie sa aiba 751 de membri, pentru a respecta prevederile Tratatului de la Lisabona. In prezent, numarul de locuri este de 754, si acesta va creste automat cu inca 12 locuri dupa aderarea Croatiei la UE. In consecinta, 15 locuri vor trebui sa dispara in viitoarea legislatura, dintre care automat Germania va pierde trei, intrucat limita prevazuta in Tratatul de Lisabona este de maxim 93 de locuri de tara. Pentru a pastra pierderile statelor membre la limita minima, Comisia Afaceri Constitutionale (AFCO) a PE a votat o 'solutie pragmatica', in urma careia 12 state vor pierde cate un loc.

Solutia, bazata pe principiul 'nimeni nu castiga locuri si nimeni nu pierde mai mult decat unul', ar urma sa evite 'realocari dureroase de locuri, cu pierderi grele pentru statele medii si mici si cresteri mari pentru cele mari'. Este, de asemenea, 'solutia cu cele mai mari sanse de a obtine acordul majoritatii in PE si unanimitatea in Consiliu', au apreciat raportorii Roberto Gualtieri, din grupul S&D, si Rafal Trzaskowski, din grupul PPE.

Scopul a fost de a mentine pierderile statelor la minim, respectand pe cat posibil principiul 'proportionalitatii descrescatoare', conform caruia eurodeputatii din statele mai mari reprezinta mai multi cetateni decat cei din tarile mai mici.

Astfel, Comisia AFCO a propus ca Romania, Grecia, Belgia, Portugalia, Cehia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, Croatia, Lituania si Letonia sa piarda fiecare un loc dupa viitoarele alegeri europene, plan aprobat cu 21 de voturi pentru si o abtinere.

Intr-un vot strans, de zece la noua, Comisia AFCO a recomandat ca Austria si nu Suedia sa fie printre statele membre care sa piarda un loc, solutie considerata cel mai putin nedreapta conform criteriului populatiei.

Malta, Luxemburg, Cipru si Estonia vor continua sa aiba fiecare cate sase locuri, minimul posibil conform Tratatului de la Lisabona. De asemenea, niciun stat membru nu va avea mai multe locuri decat in prezent, desi multe amendamente au cerut mai multe mandate pentru Franta, Marea Britanie, Italia si Spania.

Celelalte trei locuri pentru completarea reducerii de 15 vor veni de la Germania, care beneficia de ele in urma unui aranjament tranzitoriu care expira la finalul acestei legislaturi.

Alocarea prezenta de locuri ar urma insa sa fie revizuita cu mult inainte de startul legislaturii 2019-2024. Comisia AFCO s-a angajat sa vina cu o noua propunere pana la finalul lui 2015 pentru a stabili un sistem durabil si transparent pentru alocarea locurilor din PE intre statele membre 'intr-un sistem obiectiv', inainte de fiecare runda de alegeri europene.

Sistemul ar urma sa tina cont de orice crestere a numarului de state membre si de tendintele demografice, "fara a exclude posibilitatea de a rezerva un numar de locuri pentru membri alesi pe liste transnationale", se mentioneaza in rezolutia votata marti.

Noul sistem de alocare a locurilor ar urma sa fie luat in considerare impreuna cu o revizuire a metodelor de vot din Consiliul de Ministri, in cadrul reformei mai cuprinzatoare a tratatelor UE. Aceasta reforma ar trebui definita intr-o Conventie Europeana 'pe baza intelegerii faptului ca tratatele pun la baza democratiei UE atat reprezentarea cetatenilor, cat si a statelor'.

Conform procedurii, PE este institutia abilitata sa inainteze o propunere privind viitoarea sa componenta sefilor de stat si de guvern reuniti in Consiliul European, care trebuie sa decida prin vot unanim. Propunerea adoptata in Comisia AFCO va fi supusa votului in plenul PE la sesiunea din luna martie.