Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a anuntat, vineri, ca Romania ar putea trimite zece militari in Mali, propunerea urmand sa fie supusa aprobarii, saptamana viitoare, in CSAT, potrivit Mediafax. Intrebat, vineri, la Cluj-Napoca, la finalul unei vizite facute la Spitalul Militar, la ce nivel este pregatita Romania sa participe din punct de vedere militar in Mali, Mircea Dusa a declarat ca tara, ca stat NATO si UE, are angajamente luate si isi va indeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme.

"Romania, ca tara NATO si ca tara a UE, are angajamente luate si isi va indeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme. O precizare va face, marti, CSAT. Presedintele a anuntat ca va propune o participare cu maximum zece militari la nivel de instruire si la nivel de ofiteri de stat major. Daca cei de la CE si UE vor considera ca trebuie sa sprijinim tehnic si logistic operatiunile din Mali, vom face demersurile necesare. Un comunicat oficial va fi dat, marti, dupa sedinta CSAT", a spus Mircea Dusa.

Dusa a avut, vineri dimineata, o intalnire cu conducerea Spitalului Militar din Cluj-Napoca, urmand sa mearga la Flotila 71 Aeriana de la Campia Turzii si la batalionul de tancuri din Turda.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a participat, joi, la Bruxelles, la reuniunea sefilor diplomatiilor din statele UE, unde a informat ca autoritatile romane analizeaza posibilitatea unei participari romanesti la viitoarea misiune UE in Mali.

Dezbaterile referitoare la Mali au avut ca punct central reiterarea unanima a sprijinului statelor europene pentru interventia militara a Frantei. "In interventia sa, demnitarul roman s-a referit la necesitatea cooptarii statelor din vecinatate si din nordul Africii la eforturile de combatere a terorismului si crimei organizate. Totodata, a informat ca autoritatile romane analizeaza posibilitatea unei participari romanesti la viitoarea misiune UE in Mali", se arata intr-un comunicat al ministerului de resort.

Presedintele Traian Basescu declara, miercuri, ca Romania va fi solidara cu Franta, "dar daca cineva ne vede trimitand trupe luptatoare in Mali se insala", seful statului precizand ca tara noastra poate asigura instructori sau materiale pentru armata statului african: "Noi vom fi solidari cu Franta, dar daca cineva ne vede trimitand trupe luptatoare in Mali se insala", spunea Basescu, raspunzand unei intrebari.

Premierul Victor Ponta declara, sambata trecuta, la sediul MAE, ca a discutat cu presedintele Traian Basescu pe tema prezentei militare a Romaniei in Mali, el aratand ca la sedinta CSAT, convocata pentru 5 februarie, se vor lua decizii concrete pe aceasta tema.