Peste 1.400 de persoane care detineau arme neletale au ramas fara dreptul de a le utiliza in urma unor verificari a Politiei Romane, se arata intr-un comunicat dat presei. In peste 1.000 de cazuri, autoritatile au stabilit ca titularul dreptului prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor in timp ce in peste 300 de cazuri detinatorii au fost condamnati, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa inchisorii mai mare de un an.

Autoritatile informeaza ca in perioada 10 septembrie 2012 - 18 ianuarie 2013, Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul I.G.P.R. a coordonat, la nivel national, o actiune privind verificarea detinatorilor legali de arme si munitii neletale supuse autorizarii.

Potrivit comunicatului de presa, verificarile au avut drept scop asigurarea unui climat de legalitate si verificarea conditiilor care au stat la baza acordarii dreptului celor 66.687 persoane fizice, autorizate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 117/2011, pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor si munitiilor, republicata, de a detine, purta si folosi arme neletale supuse autorizarii.

Politia Romana informeaza ca la ora actuala la nivel national sunt inregistrati 83.495 detinatori de arme neletale supuse autorizarii, aproximativ 80 % fiind verificati in cadrul actiunii.

In urma verificarilor facute cu ajutorul politistilor de la ordine publica s-au luat urmatoarele masuri:

s-a dispus suspendarea dreptului de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii pentru 542 de persoane pe motiv ca acestea sunt invinuite sau inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie.

s-a dispus anularea dreptului de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii fata de 1.412 de persoane. Dintre acestea, in 1.034 de cazuri s-a stabilit ca titularul dreptului prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor, iar in 378 de cazuri verificarile au relevat faptul ca detinatorii au fost condamnati, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa inchisorii mai mare de un an.