Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca Legea educatiei nu obliga educatoarele si invatatoarele sau invatatorii cu experienta sa mearga la facultate, fiind prevazuta insa echivalarea competentelor obtinute de acestia de-a lungul carierei. Premierul Victor Ponta a declarat in debutul sedintei de Guvern de miercuri ca prevederea legata de licentierea educatoarelor si invatatoarelor pe care PDL ii cere sa o indrepte a fost prevazuta in Legea educatiei promovata de fostul ministru Funeriu.

"Observ, cu regret, ca domnul Ponta ma ataca nejustificat invocand masuri ce decurg din Legea educatiei. Nu pot sa las informatii false sa polueze discutiile legate de educatie. Domnul Ponta a mintit cu buna stiinta in sedinta de Guvern. Articolul 247 pe care il invoca nu obliga niciun invatator sa mearga la facultate. [...] Mai mult, pentru a rezolva injustitia care a fost facuta multi ani invatatoarelor si educatoarelor de calitate, absolvente de liceu pedagogic, care au experienta in sistem si care de multe ori sunt mai bine pregatite decat unele colege cu facultate, am prevazut la Articolul 248 procedura de echivalare a acestor competente", a declarat Daniel Funeriu pentru agentia de presa citata.

Fostul ministru al Educatiei a aratat ca a operationalizat aceasta procedura de echivalare prin Ordinul MECTS nr. 5484/2011, iar prin Ordinul MECTS nr. 6563/2011 s-a stabilit un calendar al echivalarilor pentru anul 2012, concretizat pe etape pana in noiembrie 2012 pana la etapa care tinea de semnatura fostului ministru Ecaterina Andronescu.

"22.000 de cadre din invatamant au parcurs deja etapele procedurii deja derulate", a precizat Funeriu.

Consilierul prezidential a apreciat ca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 92 aprobata in 18 decembrie 2012 "s-a dorit popularea fabricilor de diplome pe seama invatatorilor de calitate", "in loc sa se aiba in vedere interesul elevilor si al invatatorilor/educatorilor", precizand ca "pana si sindicatele afiliate PSD au afirmat acest lucru".

Funeriu a criticat faptul ca Legea educatiei, care a fost apreciata si de Comisia Europeana intr-un raspuns oficial transmis lui Victor Ponta in decembrie 2011, este modificata acum prin ordonante de urgenta.

Fostul ministru al Educatiei si-a exprimat si speranta ca premierul Ponta sa treaca peste erorile afirmate. "Dialogul institutional este permanent deschis din punctul meu de vedere pentru ca nu vad rostul tensiunii in discutiile din zona educatiei. (...) Sper ca o data campania electorala consumata sa se linisteasca apele si sa prevaleze ratiunea. Are ministri tineri carora le doresc mult succes si cred ca e mai util sa se consulte cu ei decat cu gerontocratia din PSD care s-a ocupat numai cu clientelismul", a precizat Funeriu.

Potrivit art.1 din Ordinul MECTS 5484/2011, acesta reglementeaza "recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre cadrele didactice calificate care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare", a mentionat consilierul prezidential.

De asemenea, articolul 248 alineat (3) din Legea 1/2011 stipuleaza: "Cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor si care au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale pana la intrarea in vigoare a prezentei legi indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, respectiv, profesor antrenor, in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului."

In deschiderea sedintei de Guvern de miercuri, Victor Ponta a catalogat drept penibile apelurile democrat-liberalilor Raluca Turcan si Cezar Preda de a indrepta "ticalosia groaznica, oribilitatea, de a cere educatoarelor si invatatoarelor sa faca studii superioare". Premierul a precizat ca prevederea legata de licentierea educatoarelor si invatatoarelor pe care PDL ii cere sa o indrepte a fost prevazuta in Legea educatiei promovata de fostul ministru Funeriu.

In decembrie 2012, Guvernul Ponta 1 a dat Ordonanta de urgenta (OUG) 92/2012 care modifica Legea 1/2011 (Legea Educatiei Nationale) si stipuleaza, la Articolul VI ca toti educatorii si invatatorii din Romania trebuie sa absolve studii de licenta in urmatorii 6 ani pentru a-si continua activitatea in functiile didactice pe care le ocupa in sistemul de invatamant. Practic, noua masura obliga peste 22.000 de cadre didactice din invatamantul prescolar si primar sa faca o facultate daca vor sa isi pastreze postul.