Un numar de 43 de instante s-au pronuntat in favoarea revocarii judecatorului Cristi Danilet din Consiliului Superior al Magistraturii, 538 de judecatori au votat pentru indepartarea acestuia din CSM, 110 impotriva si 63 s-au abtinut, precizeaza intr-un comunicat Judecatoria Valcea, potrivit Mediafax.

"In urma declansarii procedurii de revocare a judecatorului Cristi Vasilica Danilt din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Judecatoria Rm. Valcea a centralizat, pana la acest moment, hotararile adunarilor generale din 60 de instante din intreaga tara, operatiunea de centralizare continuand", se arata intr-un comunicat al Judecatoriei Rm. Valcea, prima instanta care a votat pentru revocarea judecatorului din CSM.

Astfel, din 711 judecatori, 538 au votat pentru revocarea lui Danilet, 110 impotriva acestui demers, iar 63 s-au abtinut.

"Aceste rezultate provizorii tin sa atraga atentia asupra legitimitatii reprezentarii, in contrapondere cu opiniile regretabile ale unor membri CSM vizati de revocare, privind caracterul ᅡizolatᅡ ori ᅡemotionalᅡ al nemultumirii corpului de magistrati", se arata in comunicat citat.

Sursa citata reaminteste ca, potrivit legii, nu numarul de judecatori conteaza in procedura revocarii, ci numarul de instante judecatoresti.

In acest sens, arata Judecatoria Rm. Valcea, un numar de 43 de instante s-au pronuntat in favoarea revocarii lui Danilet, iar 17 nu au aderat la propunere, sapte dintre acestea votand impotriva revocarii, iar zece au constatat neintrunirea numarului de voturi.

"Cu toate acestea, pana la finalizarea procedurii, intelegem sa nu facem publica informatia vizand instantele care s-au pronuntat ori care urmeaza a se pronunta si nici rezultatul deliberarii fiecareia dinte ele, alegerea apartinand numai acestor instante", mai spune sursa citata.

Luni, 7 ianuarie 2013, Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Judecatoriei Ramnicu Valcea, hotarand revocarea domnului judecator Cristi Vasilica Danilet, membru ales din partea judecatoriilor in Consiliul Superior al Magistraturii, a declansat procedura de revocare a acestuia, in conditiile art. 55 alin. 4 din legea 317/2004.

Potrivit legii, un membru ales in CSM poate fi revocat la cererea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand cu doua treimi din randul judecatorilor in functie.

Adunarea Generala a Judecatorilor a considerat ca Danilet "si-a exercitat in mod necorespunzator atributiile incredintate prin alegerea sa ca membru al Consiliului, participand activ la o procedura netransparenta de alegere a conducerii Consiliului in contra celor insusite in proiectul de candidatura".

Totodata, Adunarea Generala a Judecatorilor a stabilit ca pozitiile publice exprimate recent de Danilet au lasat unui observator obiectiv "impresia implicarii mai degraba in alte scopuri, fara a fi singurul, cel al promovarii propriei sale imagini, decat a intereselor judecatorilor romani".

Hotararea Adunarii Generale a Judecatorilor a fost transmisa celorlalte instante de acelasi grad, pentru continuarea procedurii de revocare a lui Cristi Danilet din CSM.

Prin aceeasi hotarare, Adunarea Generala a Judecatorilor a respins propunerea de revocare din functia de membru al CSM a judecatorului Marius Badea Tudose, cel de al doilea reprezentant din partea judecatoriilor in Consiliu.

Demersul instantei a survenit scandalului generat de alegerea conducerii CSM, care a avut loc in 4 ianuarie, sedinta in urma careia procurorul Oana Schmidt Haineala (fostul vicepresedinte al Consiliului-n.r.) a fost aleasa cu majoritate de voturi (zece din 18) ca sef al magistraturii, contracandidatul sau fiind judecatorul Mircea Aron de la instanta suprema (care ar fi obtinut opt din zece voturi). Haineala a obtinut voturile tuturor procurorilor din CSM, patru plus al sau, precum si voturile judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, dar si ale reprezentantelor societatii civile. Votul presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, oficial a fost dat Oanei Schmidt Haineala, totusi, ulterior, a dezmintit, spunand ca l-a votat pe colegul sau Mircea Aron.

Ulterior sedintei de alege a presedintelui, depunerea candidaturii fostei presedinte a CSM, Alina Ghica, pentru functia de vicepresedinte al forului, a generat reactii vehemente, patru membri ai Consiliului - Horatius Dumbrava, Aleandru Serban, Adrian Neacsu si Marius Tudose - parasind sala de sedinta. Primul motiv invocat a fost lipsa de transparenta, criticand faptul ca proiectul de management a fost inaintat membrilor CSM cu 20 de minute inainte de sedinta.

Intr-o postare pe facebook din 8 ianuarie, judecatorul Alexandru Serba scrie: "Ca fapt divers: la sfarsitul lunii decembrie 2012 si inceputul lunii ianuarie 2013, era mare forfota la etajul 8 in CSM. Doamnele Ghica si Haineala isi pregateau birourile de simpli membri CSM (zugraveli etc.), semn ca nu prea iesisera bine calculele cu voturile. Se pare ca doar in seara de 3 ianuarie s-a rezolvat, intr-un mod inedit, numarul necesar de voturi. Aceasta ar explica anuntarea intempestiva a candidaturii d-nei Haineala in dimineata zilei alegerilor, in timp ce despre dl. Aron se stia de cateva saptamani ca va candida".

Revocarea Alinei Ghica din CSM a fost votata de adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj, prima Curte care s-a pronuntat pe aceasta chstiune.

Pe de alta parte, vineri, Curtea de Apel Bucuresti, de unde provine Alina Ghica, a anuntat ca a stabilit pentru 23 ianuarie adunarea generala a judecatorilor, in care se va pune in discutie revocarea tututor reprezentantilor curtilor de apel in CSM, respectiv Ghica, Dumbrava si Serban.

Judecatori ai Curtii din Bucuresti sunt nemultumiti de prestatia Alinei Ghica, considerand ca nu i-a reprezentat, mai mult, in 2012, Oana Schmidt Haineala a parut ca detine presedintia Consiliului Superior al Magistraturii si nu Ghica, desemnata in respectiva functie anul trecut, pentru un mandat de un an.