Decizia politica privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, care urma sa fie luata la consiliul din luna martie, ar putea fi amanata, informeaza Novinite citand surse diplomatice de la Bruxelles. Potrivit surselor, o eventuala amanare ar fi determinata de situatia politice din Romania.

Ministrii de Interne din cadrul UE urmeaza sa se intalneasca in primul consiliu sub presedintie irlandeza pe data de 7 martie, pe agenda de discutii fiind trecute si candidaturile Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Acest lucru s-ar putea schimba in cazul in care se mentine opozitia puternica din partea Olandei si altor tari europene, a anuntat postul national de radio din Bulgaria, citand surse din Comisia Europeana, precizeaza Novinite.

Potrivit informatiilor date de radioul bulgar, de aceasta data Romania este responsabila, pentru ca eventuala amanare va fi determinata de situatia politica complicata din tara.

Presa bulgara a comentat recent ca extinderea spatiului Schengen nu pare sa se numere printre prioritatile presedintiei irlandeze a UE.

Ministrul irlandez pentru Afaceri Europene, Lucinda Creighton, a declarat ca tara sa sprijina politica de estindere a blocului, precizand ca spera ca Serbia sa primeasca o data de incepere a negocierilor pana in iunie 2013, relateaza agetia bulgara BTA. Creighton nu a mentionat insa aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen peintre prioritatile noii presidentii.