Catalin Stoica, directorul general al Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) care realizeaza, printre altele, sondaje la iesirea de la urne (exit polls), scrie pe blog ca la alegerile de duminica refuzurile de a raspunde la chestionare au fost mai dese decat in anii anteriori, precizand ca acest lucru va afecta estimarile.

"Comparativ cu anii anteriori, refuzurile de a raspunde la chestionare sunt mai mari si vor afecta estimarile. Pentru asta puteti sa multumiti urmatorilor: a) politicienilor care au dus competitia electorala la polarizare extrema; b) procurorilor care au facut exces de zel, se pare, in anchetarea unor fraude la referendumul din vara; c) televiziunilor care au exagerat si mai mult -- mediatic -- excesul de zel al procurorilor din vara", scrie directorul CURS.

"In general, nimeni nu se astepta ca, pe masura ce ne indepartam de momentul 1990, va fi din ce in ce mai dificil sa faci exit poll-uri si sondaje. Ma rog, cine se astepta ca, la peste 20 de ani de la caderea comunismului, sa vorbim despre 'cumparare de voturi' si 'mita electorala' -- fenomene a caror frecventa a crescut neasteptat comparativ cu etapa de copilarie a democratiei romanesti (inceputul anilor ’90)?" mai precizeaza Catalin Stoica.