La sediul Ministerului de Administratiei si Internelor a avut loc sambata, de la ora 11:00, o sedinta a Comadamentului de iarna la care au luat parte reprezentanti ai Administratiei Nationale de Meteorologie, ai Ministerului Transportului si ai Ministerului Sanatatii. Directorul ANM Ion Sandu a atentionat ca in vestul tarii, Banat, Crisana si in nordul Moldovei, de sambata de la ora 17:00 si pana duminica in jur de ora 20:00 - 21:00, este iarna serioasa, informeaza Agerpres.

"In judetele limitrofe Meridionalilor si in judetele din Banat, Crisana si nordul Moldovei va fi un episod de iarna. In partea de sud, de maine (duminica - n.r.), de la orele 8,00 - 9,00, si pana la ora 14,00, vom avea cantitati importante de precipitatii sub forma de ploaie. De la Teleorman, in Dobrogea si sudul Moldovei va ploua - 30 - 35 de litri pe metrul patrat. Administratia Nationala de Meteorologie va ridica, duminica, la ora 14,00, cu probabilitate destul de mare, codul galben pe partea de sud. Asta nu inseamna ca nu mai ploua, dar nu se mai indeplinesc parametrii de cod galben, ploaia si vantul scad. Duminica noaptea, chiar daca ploaia slaba va continua, este posibil sa se transforme in zapada si in partea de est", a explicat Ion Sandu.

Directorul ANM a subliniat ca in partea de sud nu este nevoie de scos utilaje de deszapezire, doar in partea de vest si nord se poate vorbi de iarna.

Amintim ca Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare vineri o avertizare cod galben de ploi abundente, ninsori si intensificari de vant, in vigoare de sambata, ora 17:00, pana duminica, ora 20:00. Meteorologii informeaza ca vremea se va inrautati treptat sambata spre duminica in vestul, centrul, nordul tarii si in zona de munte. Duminica, in ziua alegerilor, se vor inregistra precipitatii in toate regiunile tarii.

UPDATE Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, le-a atras atentia, sambata, prefectilor si subprefectilor, in cadrul Comandamentului de iarna, ca avand in vedre prognoza meteo pentru urmatoarele doua zile trebuie luate toate masurile, pentru ca atunci cand situatia o va impune sa se poata interveni prompt si eficient, informeaza Agerpres.

El a aratat ca in fiecare judet si la fiecare operator au fost luate masuri pentru a asigura materiale antiderapante, fie ca este vorba de nisip sau de sare.

Tinand cont de faptul ca duminica au loc si alegerile parlamentare, ministrul Administratiei si Internelor le-a cerut autoritatilor locale sa verifice caile de acces catre sectiile de votare, astfel incat oamenii sa se poata deplasa spre aceste locuri pentru a-si exercita dreptul de vot.

"Solicit Politiei Rutiere sa fie prezenta pe toate caile de acces, astfel incat, daca va fi nevoie, sa putem interveni prompt. In ultimele 24 de ore nu am avut probleme in sensul blocarii de drumuri sau ingreunarii accesului pe caile rutiere, fie ca este vorba de drumuri nationale sau judetene. Am avut o mica problema in judetul Mehedinti si in judetul Cluj pe un drum national, dar datorita interventiei intr-un timp foarte scurt circulatia a fost adusa la limitele normale", a declarat Mircea Dusa.

Ministrul a insistat ca toate comandamentele si toate dispeceratele de la nivel national, Dispeceratul Administratiei si Internelor, Dispeceratul Transporturilor, cele de la ministerele Mediului, Sanatatii si Economiei sa fie active 24 de ore din 24, astfel ca atunci cand va fi nevoie sa se poata interveni pentru inlaturarea efectelor meteorologice si a cerut administratiilor locale si prefectilor sa verifice sistemele de termoficare pentru ca acestea sa functioneze, precum si cele de alimentare cu apa, avand in vedere ca in ultimele zile au fost inregistrate temperaturi mai scazute.

Dusa a cerut verificari si la institutiile sociale, spitale, scoli, camine de batrani pentru ca acestea sa fie alimentate cu energie termica, apa, iar Politiei si Jandarmeriei le-a cerut sa ii indrume pe cei fara adapost, daca ii intalnesc, catre adaposturi special amenajate.

Ulterior, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ministrul Dusa a precizat ca la alegerile parlamentare vor putea vota cu urna mobila doar cei care nu se pot deplasa din cauze medicale, nu si cei care ar putea ramane inzapeziti.

"Am atras atentia primarilor si prefectilor, presedintilor de Consilii Judetene sa ia toate masurile pentru degajarea cailor de acces spre sectiile de votare. (...) Ce vreti sa va spun, ca organizez eu transportul spre sectia de votare? Nu pot sa spun aceasta. Nu. Vom lua masuri, prin institutiile abilitate, sa degajam drumurile si caile de acces spre sectiile de votare. Deci, conform Legii 35, la solicitarea cetateanului care nu se poate deplasa si cu adeverinta de la medic ca este in imposibilitatea de a se deplasa, la fiecare sectie de votare trebuie sa existe o urna volanta si se deplaseaza o echipa din Biroul electoral la persoana respectiva. Dar aceasta nu inseamna ca se deplaseaza la cei care sunt inzapeziti. Se deplaseaza la persoanele care, conform actului medical, nu se pot deplasa spre sectia de vot", a accentuat Mircea Dusa.