Proiectul legii Sanatatii este in curs de perfectionare si ar urma sa fie terminat pana la sfarsitul acestui an, dar va fi dezbatut dupa alegerile parlamentare de catre viitorul Guvern si trimis ulterior Parlamentului, a anuntat marti ministrul Sanatatii, Raed Arafat, potrivit Agerpres.

"Comisia coordonata de domnul doctor Vasile Cepoi lucreaza si acum si pot sa va spun ca ieri (luni - n.r.) au avut o intalnire. A mai fost reprezentantul Comisiei Europene, care urmeaza sa trimita raportul sau despre proiectul de lege, care a fost discutat cu Colegiul Medicilor, Ministerul Finantelor. (...) Comisia care lucreaza la lege mai corecteaza, completeaza pana ce legea va fi discutata in Guvern, dupa care va fi decizia Guvernului cand si cum ajunge la Parlament. Acest lucru cred ca este normal, fiindca vine un Parlament nou. Dupa alegeri se decide care va fi situatia Guvernului, dupa care legea va fi depusa la Parlament in forma agreata pentru a fi dezbatuta, dar acolo ar putea suferi si alte modificari", a estimat Raed Arafat, la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern.

Presedintele Traian Basescu i-a spus ministrului Sanatatii, Raed Arafat, la inceputul lunii noiembrie, la ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functie, ca are o singura rugaminte la el referitoare la legea Sanatatii, punctand ca spera ca aceasta sa fie depusa la Parlament pana in luna decembrie.

Noua Lege a sanatatii va fi prezentata Guvernului in prima sedinta imediat dupa alegeri, respectiv in 12 decembrie, a declarat, luni, pentru Mediafax, Vasile Cepoi, consilier de stat al premierului.

"Am vorbit cu premierul si pe 12 decembrie, in prima sedinta de Guvern, imediat dupa alegeri, vom prezenta Legea sanatatii. Fata de proiectul de lege supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministrului Sanatatii nu sunt modificari majore, ci doar de ordin tehnic, pentru ca actul a fost scris de grupuri diferite si acum se armonizeaza informatiile", a spus Cepoi.

Potrivit acestuia, conform noilor prevederi, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate urmeaza sa se transforme intr-un fel de comisie de supraveghere a asigurarilor.

"Asigurarile suplimentare vor fi controlate de comisia de supraveghere a asigurarilor, cele obligatorii vor fi controlate de CNAS reorganizata. CNAS nu mai este ordonator de credite, ci reglementeaza si supravegheaza asigurarile", a explicat Cepoi.

El a adaugat ca va exista un pachet de baza de servicii medicale, care va include si unul social pentru cazurile ce nu isi pot permite sa plateasca - cazurile defavorizate care vor fi definite de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale - si un pachet suplimentar in cadrul asigurarilor facultative.