5.371 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie s-au inscris pentru examenul de Rezidentiat din acest an, care are loc duminica, acestia concurand pe 3.778 de locuri si posturi, anunta Agerpres. Potrivit Ministerului Sanatatii, cei mai multi medici tineri, 4.142, s-au inscris pentru locurile si posturile scoase la concurs in domeniul medicina, 931 au optat pentru locurile si posturile din domeniul medicina dentara, iar restul de 298 vor sustine concursul pentru domeniul farmacie. In sesiunea din acest an, dintre cele 3.778 locuri si posturi scoase la concurs, 3.558 sunt pentru medicina, 250 pentru medicina dentara si 170 pentru farmacie.

In centrul universitar Bucuresti - Universitatea de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' erau inscrisi pentru a sustine examenul de Rezidentiat 1.899 de candidati, dintre care 1.474 s-au inscris pentru medicina, 303 pentru domeniul medicina dentara iar pentru domeniul farmacie, 122 candidati.

Conform metodologiei examenului de rezidentiat, concursul se desfasoara in Bucuresti pentru posturile publicate in judetele Arges, Braila, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si pentru locurile publicate in centrele universitare Bucuresti si Constanta.

La fel ca anul trecut, si in acest an concursul se desfasoara, descentralizat, in sase centre universitare din tara, Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Targu Mures, Timisoara si Craiova, pentru toate domeniile - medicina, medicina dentara si farmacie - pe baza tematicilor anuntate.

Ca noutate, in acest an, organizarea concursului de rezidentiat pe post se face si pentru spitalele clinice si judetene, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de sustinere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale in tara.

De asemenea, numarul posturilor scoase la concurs nu s-a mai stabilit aleator, numai pe criterii istorice, ci in functie de dinamica de personal din ultima perioada.

Candidatii au trebuit sa fie prezenti duminica, incepand cu ora 8:30, la salile specificate in listele publicate, cu buletinul/cartea de identitate sau pasaportul asupra lor, documente ce trebuie sa fie in termen de valabilitate.

Concursul s-a desfasurat sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de patru ore.

Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu si se calculeaza la nivelul fiecarui centru universitar in care se organizeaza concursul. Ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu.

Detaliile privind concursul de Rezidentiat se gasesc pe pagina oficiala www.rezidentiat.info.