Alternative Sociale a lansat primul studiu din Europa care analizeaza problemele copiilor remigranti - copii care s-au intors in Romania dupa ce au trecut printr-o experienta esuata de migratie. Cercetarea "Remigratia copiilor romani" a fost realizata in perioada 2008 - 2012 de catre Alternative Sociale in parteneriat cu o serie de institutii academice si de cercetare cu traditie din Spania si Europa. Rezultatele studiului arata ca peste 21.000 de copii romani reveniti doar din Italia si Spania au solicitat echivalarea studiilor pentru reinmatricularea in sistemul educational romanesc. Dintre acesti copii, 30% prezinta probleme de readaptare si integrare sociala: dificultati emotionale, comportamentale, de atentie sau relationale.

Potrivit studiului, copiii remigranti repeta cel putin o clasa absolvita in strainatate, fara sa inteleaga de ce se intampla acest lucru, fara incredere in fortele proprii, anxiosi si cu un nivel scazut de aspiratie, care prezinta stari afective negative (rusine, tristete, teama, sentiment de abandon, furie) si care isi doresc sa se reintoarca in strainatate.

"Datele statistice disponibile arata clar ca fenomenul remigratiei copiilor romani este important. Ca fenomen social, el se inscrie intr-o problematica mai larga, cea a drepturilor copilului, in acest caz, cea a drepturilor copilului roman migrant in Europa. (...) Eforturile echipei care a realizat prezenta cercetare se concretizeaza intr-un document clar care ofera raspunsuri riguroase, temeinic fundamentate, intrebarilor dificile pe care le genereaza remigratia", spune Serban Ionescu, MD, PhD Profesor de psihologie clinica si psihopatologie Universite Paris 8 Saint-Denis, Universite du Quebec a Trois-Rivieres.

"Noi aproximam ca pe termen scurt si mediu numarul copiilor cu probleme grave emotionale si psihologice cauzate de remigratia neasistata va creste cu aproximativ 1.000 de copii in fiecare an. In cadrul proiectului pe care il desfasuram specialistii Alternative Sociale au identificat in scolile din judet mai multi copii care se confrunta cu aceasta problema si le-au oferit consiliere psihologica si ajutor material. Insa, acest fenomen necesita o abordare mai ampla si o implicare din partea tuturor institutiilor abilitate", a declarat Catalin Luca, director executiv al Asociatiei Alternative Sociale.

Studiul realizat face parte din activitatile proiectului "Drepturile copilului in actiune. Respectarea drepturilor copilului migrant in Europa. Cazul Romaniei", finantat prin programul Daphne JUST/2009/FRAC/AG/0933,

implementat in cadrul unui parteneriat la care au mai participat Fondazione Albero della Vita (Italia), Fondazione Iniziative e Studi sulla Multietnicita (Italia), Universitatea din Barcelona (Spania), Asociatia Alternative Sociale (Romania) si Fundacion Instituto de Reinsercion Social (Spania).