Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a anuntat luni ca a fost deschis un dosar penal in cazul mai multor luptatori ai Detasamentului de Interventii si Actiuni Speciale (DIAS) din cadrul Politiei Judetene Constanta, implicati recent intr-un scandal legat de publicarea unor fotografii considerate compromitatoare, transmite Mediafax.

Mircea Dusa nu dorit sa faca precizari referitoare la obiectul anchetei, insa a spus ca este vorba despre o lucrare care are caracter penal.

Surse din randul anchetatorilor au declarat, pentru Agerpres, ca ancheta penala a fost declansata inainte de publicarea in presa a fotografiilor cu seful DIAS Constanta, Emanoil Moraru, in urma unor sesizari primite de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.

Ancheta penala se pare ca ar viza luptatori ai DIAS care l-ar fi santajat pe comisarul sef Emanoil Moraru cu privire la fotografiile respective.

Ministrul Mircea Dusa a mai spus ca luni va semna ordinul de pensionare pentru seful DIAS Constanta, deoarece acesta a cerut sa fie pensionat cu mai mult timp inainte de izbucnirea acestui scandal, inca de acum trei luni, fiind facute formalitatile necesare catre Inspectoratul General al Politiei Romane.

Seful Politiei Romane, chestorul Petre Toba, a confirmat existenta dosarului, dar a refuzat sa ofere amanunte, invocand caracterul secret al unei anchete penale aflate in curs de desfasurare.

Politia Judeteana Constanta a inceput o ancheta interna, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute intr-un tabloid au fost publicate fotografii in care seful Serviciului de Actiuni Speciale, comisarul sef Emanoil Moraru, apare dezbracat, tinand o pusca de jucarie in maini, in sala de antrenamente, alaturi de colegi ai sai de la DIAS Constanta.

Inspectorul sef al IPJ Constanta, comisar sef Valentin Burlacu, a declarat sambata pentru Agerpres ca seful DIAS Constanta este victima unor denigrari, fotografiile respective fiind facute in afara orelor de serviciu, in sala de antrenamente, ci nu intr-un spatiu public.

Comisarul sef Emanoil Moraru spunea ca imaginile respective au fost facute in "intimitate profesionala", in urma cu circa doi ani, dupa o zi de antrenament, fiind vorba despre "glume intre colegi".

In fotografiile respective, ofiterul apare dezbracat, cu o peruca pe cap, iar in maini tine o pusca de jucarie. De asemenea, in unele poze apar si o parte dintre subalternii sai, acestia purtand insa tinutele de interventie.

Surse din cadrul Politiei Judetene Constanta sustineau ca pozele respective ar fi fost facute dupa o zi de antrenamente, imediat dupa ce comisarul sef Emanoil Moraru ar fi iesit de la dusuri.

"In sala de antrenamente exista un manechin ce tine o arma in mana, arma care de fapt este o macheta si nu una reala. In gluma, el a luat peruca de la acel manechin si arma si a facut niste poze", spuneau sursele citate.

Imediat dupa aparitia fotografiilor in presa, conducerea Politiei Judetene Constanta a dispus declansarea de verificari pentru "a stabili contextul realizarii acestora si veridicitatea lor".

Totodata, "urmeaza sa se stabileasca identitatea persoanei ce a pus la dispozitie fotografiile fara consimtamantul protagonistilor, urmand ca la finalizarea anchetei sa fie dispuse masuri legale in consecinta", se mentiona intr-un comunicat de presa al Politiei Judetene Constanta.

Seful Serviciului de Actiuni Speciale, comisarul sef Emanoil Moraru, este si presedinte al Corpului National al Politistilor (CNP) Constanta, fiind ales in aceasta vara, pentru a doua oara.

In plus, in luna martie a acestui an, el a fost desemnat de catre seful Inspectoratului General al Politiei Romane cel mai bun presedinte CNP din tara.

Activitatea lui Emanoil Moraru este recunoscuta pe plan national ca fiind foarte buna, el fiind si singurul negociator recunoscut international din Dobrogea, fiind pregatit de agentii FBI specializati in negocieri.

UPDATE: Luptatorul DIAS care l-a fotografiat dezbracat pe seful sau, demis din cadrul unitatii

Luptatorul DIAS care l-a fotografiat pe seful sau dezbracat a fost identificat si demis luni din cadrul respectivei unitati, informeaza Agerpres.

IPJ Constanta a informat, printr-un comunicat remis presei, ca fata de un alt agent de politie din cadrul DIAS, despre care exista indicii ca este implicat in caz, a fost declansata cercetarea disciplinara, urmand ca la finalizare sa se dispuna masurile legale ce se impun.

Cu privire la agentul de politie demis, reprezentantii IPJ au declarat ca, totodata, pe numele acestuia "a fost emisa o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, intr-un dosar penal constituit in anul 2011, referitor la nerespectarea regimului armelor si munitiilor", politistul fiind condamnat cu suspendare.