Presupusul asasin al studentei japoneze, Nicolae Vlad, a fost deferit justitiei alaturi de un ofiter de politie, care a falsificat acte, astfel incat l-a exonerat pe inculpat de raspundere pentru o alta agresiune violenta. Dosarul a fost inaintat Curtii de Apel Bucuresti, anunta Mediafax.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 8 noiembrie 2012, trimiterea in judecata a inculpatilor: Nicolae Vlad - sub aspectul savarsirii infractiunilor de omor calificat si deosebit de grav (trei fapte), talharie (cinci fapte), viol (sapte fapte), violare de domiciliu (sase fapte), lipsire de libertate in mod ilegal (doua fapte), ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, loviri si alte violente si distrugere; Gica Stefanache (ofiter de politie judiciara la data comiterii faptelor) - sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si favorizarea infractorului, a informat, vineri, Ministerul Public.

La sfarsitul lunii august, o tanara japoneza a fost acostata in Aeroportul "Henri Coanda", urcata intr-un taxi si dusa pana la marginea unei paduri din Corbeanca (langa Bucuresti), unde a fost talharita si ucisa.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai 2010 - august 2012, inculpatul Vlad Nicolae a comis mai multe infracţiuni de violenţă pe raza judeţului Ilfov (în localitatea Baloteşti), precum şi în Bucureşti.

Ministerul Public anunta, in luna septembrie, ca un agent de politie judiciara de la Politia Balotesti este cercetat penal de procurorii Parchetului instantei supreme pentru abuz in serviciu si favorizarea lui Vlad Nicolae, ucigasul studentei japoneze, intr-un dosar in care acesta era anchetat pentru violare de domiciliu.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica au dispus, in 25 septembrie, prin rezolutie, inceperea urmaririi penale fata de Ionut Lucian Staicu, agent de politie judiciara al Politiei comunei Balotesti, calitate detinuta in anul 2010, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si favorizare a infractorului, ambele in forma continuata.

Obiectul acestei cauze, respectiv infractiunile de violare de domiciliu sesizate in mod repetat savarsite impotriva partii vatamate P.S., fapte pentru care agentul de politie Ionut Lucian Staicu nu s-a sesizat din oficiu, are legatura cu dosarul cunoscut generic sub denumirea de "cazul studentei japoneze ucise" instrumentat de procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit procurorilor, agentul de politie judiciara Ionut Lucian Staicu a fost sesizat, in mod repetat, in cursul lunilor iunie-iulie 2010, inclusiv prin serviciul de urgenta 112, cu privire la "infractiuni de violare de domiciliu impotriva partii vatamate P.S. (persoana in varsta de 75 de ani, persoana imobilizata la pat, care locuia singura) comise pe timp de noapte, infractiuni pentru care actiunea penala se pune in miscare din oficiu". Staicu este acuzat ca si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, "neindeplinindu-si obligatia legala de a se sesiza din oficiu".

"In acest context, invinuitul Staicu Ionut-Lucian a impiedicat tragerea la raspundere penala a autorului acestor infractiuni", au precizat procurorii Parchetului instantei supreme.