Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost nevoita, luni, sa cheme o ambulanta pentru fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, care este diabetic, un episod similar petrecandu-se pe 16 aprilie 2010, cand trebuiau vizionate materiale audio-video in dosarul "Caltabosul". Inainte de a fi dus in sala de sedinta, la ICCJ, lui Avram Muresan i s-a facut rau, astfel ca a fost solicitata o ambulanta, pentru pacientul care este diabetic si a avut o stare de lesin, potrivit Mediafax.

Pe 18 septembrie 2012, Muresan a parasit pentru 24 de ore Penitenciarul Gherla, pentru a participa la funeraliile fiului sau, Dan, decedat in Kenya.

  • De ce este acuzat Avram Muresan

Avram Muresan a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri de catre judecatorii Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Intr-un alt proces, acesta este judecat complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata, alaturi de Decebal Traian Remes, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in perioada aprilie-octombrie 2007, acuzat de trafic de influenta, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Alaturi de cei doi este inculpat si omul de afaceri Gheorghe Ciorba, pentru cumparare de influenta, in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului Directiei Nationale Anticoruptie, in 13 septembrie 2007 si 23 septembrie 2007, Remes, in calitate de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, detinuta la acea data, ar fi acceptat si primit produse alimentare in valoare de 1.500 de lei si suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorba, prin intermediul lui Muresan.

"Banii si produsele alimentare au fost primite in scopul favorizarii firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (apartinand fiului omului de afaceri Ciorba Gheorghe) la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare, prin exercitarea influentei pe care ministrul o avea asupra functionarilor insarcinati cu derularea procedurilor de achizitie publica, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Ramnicu Valcea - structura aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale", potrivit DNA.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorba ar fi oferit, prin intermediul lui Muresan, fost ministru al Agriculturii, si un autoturism de lux marca Audi Q7 in valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat in castigarea licitatiei de la ITRSV Ramnicu Valcea.

"In desfasurarea activitatilor descrise mai sus, inculpatul Muresan Ioan a jucat rolul de intermediar, avand la baza relatia de prietenie cu inculpatul Remes Decebal Traian, in conditiile in care, cei doi au fost si colegi in Guvernul Romaniei in perioada 1997-2000. Intrucat infractiunea de coruptie a fost retinuta in sarcina lui Remes Decebal Traian in calitate de membru al Guvernului Romaniei, la data de 7 octombrie 2007 s-a solicitat Presedintelui Romaniei, in conformitate cu art.109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art.16 alin.1 si 2 din Legea nr.115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, demararea procedurilor legale in vederea urmaririi penale a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Ulterior, la data de 16 ianuarie 2008, Presedintele Romaniei a transmis ministrului interimar al Justitiei cererea privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Decebal Traian Remes. In baza acestei cereri, in data de 28 ianuarie 2008 s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Remes Decebal Traian pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta", preciza DNA.

Omul de afaceri Gheoghe Ciorba s-a autodenuntat la DNA dupa ce a aflat ca este oricum in vizorul anchetatorilor pentru ca ar fi incercat, prin Muresan, sa-l cumpere pe actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes.

TVR a difuzat, in 10 octombrie 2007, in jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o intalnire a ministrului Agriculturii de la acea data, Decebal Traian Remes, cu fostul ministru Ioan Avram Muresan, in care acesta din urma ii da un plic lui Remes, precum si inregistrari audio referitoare la licitatii.

Decebal Traian Remes si-a dat demisia din functia de ministru al Agriculturii in 11 octombrie 2007, dupa ce postul national de televiziune a difuzat imaginile din inregistrarea video a intalnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Muresan.