Traian Basescu a avut o intrevedere la Palatul Cotroceni cu fiica Iuliei Timosenko, Evghenia Timosenko. Aceasta a declarat ca este foarte recunoscatoare pentru ospitalitate si a afirmat ca presedintele Romaniei si-a declarat sprijinul pentru partidul mamei sale, aflat acum in opozitie, cu doar doua saptamani inainte de alegerile parlamentare din 28 octombrie din Ucraina.

Dupa incarcererea Iuliei Timosenko in august 2011, Evghenia Timosenko a intreprins o campanie in favoarea eliberarii mamei sale, ea vizitand in ultimul an mai multe capitale importante, cum ar fi Berlin, Paris si Washington, fiind prezenta inclusiv la Strasbourg, la CEDO, la audierile privind cazul fostului premier ucrainean, potrivit Mediafax.

"Transmiteti mamei dumneavoastra sincera mea solidaritate", a aratat seful statului.

Evghenia Timosenko fusese intampinata anterior, la Palatul Parlamentului, unde se desfasoara Congresul PPE, de fiica presedintelui Traian Basescu, europarlamentarul PDL Elena Basescu.

Declaratiile Evgeniei Timosenko:

  • Sunt foarte recunoscatoare pentru ospitalitatea sa si pentru sprijin, am trimis recunostinta mamei mele.
  • Presedintele si-a transmis solidartiatea pentru partidul mamei mele si pentru mama mea chiar cu doua saptamani inainte de alegeri.
  • Situatia in Ucraina este critica in acest moment, iar mama, in ciuda starii sale, in ciuda presiunii psihologice, se lupta.
  • Cerem comunitatii internationale sa ne sprijine (pentru eliberarea mamei mele). In ciuda celor care vor sa o distruga fizic pe mama si care vor sa conduca pruin abuz de putere, in spatele nostru sunt toate fortele mondiale.
  • Am vazut-o ieri, starea sa nu se imbunatateste din cauza presiunii psihologicce uriase. Ma tem ca isi sacrifica viata si libertatea pentru Ucraina si este greu sa vedem sfarsitul acestei lupte. Sper ca mama va fi eliberata prin decizie europene.
  • Mama mea si liderii opozitiei care s-au unit in acest moment unic spera si lupta ca vor castiga. Speram sa castigam dar stim ca alegerile vor fi falsificate.

Iulia Timosenko, lidera opozitiei din Ucraina si eroina "Revolutiei portocalii", a fost inchisa pentru sapte ani in 2011, pentru abuz de putere, acuzatii legate de un contract de livrare de gaze cu Rusia in 2009. Procesul ei a fost catalogat de catre Rusia si guvernele occidentale drept "o condamnare politica".

Timosenko este acuzata si de deturnare de fonduri, insa procesul sau a fost amanat pana in noiembrie din cauza starii proaste de sanatate fostului premier.

Uniunea Europeana o sustine pe Timosenko, iar Secretarul de Stat american Hillary Clinton a declarat in urma cu doua zile ca aceasta "trebuie eliberata imediat".

Clinton i-a trimis o scrisoare Iuliei Timosenko pe 11 octombrie: "SUA continua sa fie ingrijorata de procesul dumneavoastra. Mi-am exprimat personal ingrijorarea Presedintelui Ianukovici si celorlalti oficiali ucraineni. Am fost fericita sa primesc informatii de la fiica dumneavoastra Evgenia in timpul vizitei sale la Washington la inceputul anului".