Dan Diaconescu l-a prezentat sambata, intr-o conferinta de presa, pe avocatul Anthony Seddon, despre care a spus ca este reprezentantul unora dintre partenerii sai in privatizarea Oltchim, avocatul declarand ca in acest caz nu au existat interese politice, interesul fiind "pur economic".

Patronul OTV, Dan Diaconescu, l-a prezentat pe avocatul Anthony Seddon ca fiind reprezentantul unora dintre partenerii sai care urmau sa participe la privatizarea combinatului Oltchim, scrie Mediafax.

Diaconescu l-a mai descris pe Seddon drept "unul dintre cei mai importanti avocati din Marea Britanie", "un om care a absolvit Universitatea Cambridge, un om care a fost coleg chiar de an la aceasta universitate, la Colegiul Trinity, cu printul Charles".

Avocatul Anthony Seddon a spus ca este pentru prima data cand vine in Bucuresti si ca are prieteni si parteneri cu afaceri in Romania, care i-au spus de luni de zile ce este interesant pentru investitori in aceasta tara. El a precizat ca a fost recomandat lui Dan Diaconescu de catre partenerii lui ca fiind o persoana cu experienta pe pietele financiare.

Seddon a precizat ca lucreaza ca avocat de 20 de ani in Londra, unde inca are un birou, iar in 1990 a plecat in Praga, unde a deschis primele birouri de avocatura, "ca urmare a ceea ce s-a intamplat in anii '90 si a modului in care tarile din blocul comunist s-au descurcat in procesul de privatizare".

Avocatul a adaugat ca a reprezentat clienti foarte importanti din diferite tari si a lucrat in parteneriat cu intreprinzatori locali pentru dezvoltarea afacerilor din tarile respective.

Seddon a mai declarat ca a fost intrebat, in luna septembrie, daca poate sa asigure asistenta financiara in procesul de privatizare a combinatului Oltchim.

"In luna septembrie am fost intrebat daca clientii mei ar fi interesati de acest proces de privatizare (a combinatului Oltchim, n.r.). Nu am fost intrebati de bani, dar cei cu care am colaborat in cazul privatizarilor de stat isi finanteaza singuri proiectele in ceea ce priveste un proces de privatizare. Ceea ce ni s-a cerut a fost o asistenta financiara in ce priveste acest proces de privatizare, de manageriere, de asistenta manageriala absolut necesara in repunerea pe picioare a Oltchim. Discutiile purtate nu au avut nicio legatura cu politica. Nici eu, nici asociatii mei nu avem niciun interes si ei nicidecum nu vor sa se implice in plan politic. Interesul nostru este pur economic", a spus Anthony Seddon.

In ceea ce priveste esecul privatizarii Oltchim, Seddon a spus ca sunt trei probleme asupra carora nu s-a cazut de acord, mentionand rafinaria Arpechim, ale carei resurse sunt foarte importante pentru productia combinatului de la Valcea, dar si datoriile pe care Oltchim le are la companiile de stat.

"Oltchim are nevoie de un proces de privatizare si de sansa de a fi repornit", a mai spus Seddon.

Intrebat pe cine reprezinta avocatul, Dan Diaconescu a evitat sa dea numele unor companii, spunand doar ca una dintre firmele reprezentate de Seddon se ocupa de redeschiderea combinatelor aflate in faliment din Europa, iar alta este un fel de consortiu financiar specializat pe finantarea in astfel de cazuri. Diaconescu a mai spus ca nu toti partenerii sai din strainatate sunt reprezentati de Seddon.

Diaconescu a declarat ca spera sa-i poata aduce, pe 10 decembrie, la Salonul Oficial de la Aeroportul Otopeni, pe acesti parteneri ai sai, care sa povesteasca "prin ce traume au trecut" in cazul privatizarii Oltchim.

Avocatul britanic Anthony Seddon este partener principal in firma de avocatura cu acelasi nume, cu birouri la Londra si Praga, specializata in tranzactiile transnationale de proprietati in Europa de Est, potrivit www.seddons.cz. Pe site se mai spune ca biroul din Londra s-a ocupat de peste 500 de tranzactii de proprietati, avand activitate in Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croatia, China si Egipt.

Din 2006 si pana in prezent, biroul din Praga a oferit servicii de asistenta juridica unor clienti din Cehia si din alte tari pentru achizitii de unitati rezidentiale si non-rezidentiale pentru proiecte de dezvoltare precum Nova Harfa I., Nova Harfa II, River Diamond, Kosik, Nova Liboc, Kollarova, Tupolevova, River Lofts, Central Park si altele, potrivit site-ului.