"In urmatoarele doua luni, principalul meu obiectiv este sa regandesc scoala profesionala. Trebuie sa mergem pe restructurarea acestor scoli. Nu imi este foarte clar care este cea mai potrivita formula", a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, citata de Agerpres. "Scolile profesionale au devenit total neatractive, si atunci am hotarat sa le transform in scoli de arte si meserii. Tot atunci am mers in fiecare judet si am incercat sa le racordam la piata muncii", sustine ministrul, la trei zile dupa ce Scoala Profesionala si-a inceput cursurile pentru prima oara dupa trei ani.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

"Trebuie sa definim domeniile in care angajatorii au nevoie de specialisti in anumite meserii. In functie de aceste nevoi, putem incheia parteneriate intre angajatori si unitatile de invatamant prin care scoala se angajeaza sa pregateasca specialisti, iar angajatorul sa preia absolventii in cea mai mare parte a lor", a afirmat Andronescu in cadrul unei conferinte de specialitate organizata la Salonul International de Mobila, Echipamente si Accesorii /SIM 2012/, transmite Agerpres.

Ministrul Educatiei sustine ca "trebuie sa recordam si liceul tehnologic la piata muncii si domeniile in care construim aceste licee sa fie compatibile cu nevoile angajatorilor. De asemenea, dupa ce definim domeniile in care regandim liceele tehnologice, dar si scolile postliceale, sa trecem la faza redactarii manualelor de specialitate. Exista si nivelul urmator din scolile postliceale si putem extinde aceste scoli pentru anul scolar urmator".

Scoala Profesionala si-a inceput cursurile cu 2 zile in urma

Una dintre marile noutati ale acestui an scolar o reprezinta reinfiintarea scolii profesionale. Aproximativ 12.000 de absolventi de clasa a IX-a au optat anul acesta sa continue studiile la profesionala. Ei primesc o bursa de 180 de lei lunar, pentru cei doi ani de scoala profesionala. Proiectul a fost lansat de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, care a explicat ca fiecare elev care intra in scoala profesionala beneficiaza de un contract tripartit semnat de elev respectiv parinte, tutore - scoala - firma.

Practic, in acest moment scolile profesionale s-au infiintat numai daca a existat un contract intre scoala si cel putin o firma. Companiile au asigurat loc de practica pentru fiecare elev, tutore de practica ce ii invata si monitorizeaza pe elevi, angajatorul participa de asemenea la oferta curriculara, la ceea ce invata elevii, si in unele cazuri asigura o bursa in plus elevului, pe langa cei 180 de lei lunar primiti odata cu admiterea in invatamantul profesional. Elevii pot face practica si la scoala, dar numai daca scoala are capacitatile necesare, in rest practica desfasurandu-se la firma.

De asemenea, practica poate fi facuta in orice tara a Uniunii Europene, daca firma care incheie contract cu scoala are un centru de pregatire in alta tara. De exemplu, in cazul in care o scoala incheie contract cu un lant hotelier, elevii vor putea fi pregatiti in Germania, Spania sau in orice tara unde lantul respectiv are un centru de formare, respectand conditiile legale din acea tara.

Din partea scolii, elevul primeste echipamente, instrumente de lucru si consiliere scolara.

Scoala Profesionala dureaza doi ani, cu urmatoarea structura: in primul an, elevii fac 40% teorie (525 de ore) si 60% practica (740 de ore), aceasta practica incluzand 6 saptamani care sunt la angajator. Toata practica poate fi facuta la angajator, deci toate cele 740 de ore pot fi facute la angajator, dar cel putin 6 saptamani obligatoriu sunt facute la angajator, a explicat fostul ministru Daniel Funeriu la inceputul anului, atunci cand a lansat Scoala Profesionala.

In anul al doilea de invatamant profesional, va fi 25% teorie (315 ore), 75% practica (885 de ore), iar practica obligatorie la anagajator va fi de 5 saptamani.

La finalizarea studiilor, elevul va primi un certificat de calificare nivel III in cadrul european al calificarilor. "Participarea companiei la examenul prin care elevul va obtine acest certificat de calificare este obligatorie", a explicat Funeriu.

In cazul in care exista elevi care termina Scoala Profesionala si vor sa intre din nou la liceu, daca au trecut examenul de final si au primit certificatul de calificare pot reintra in clasa a XI-a pentru a merge spre Bacalaureat. Cei doi ani de profesionala sunt echivalati asadar cu un an de liceu, pentru ca elevii intra in Scoala Profesionala dupa ce termina clasa a IX-a, la varsta de 15-16 ani.

In ce priveste resursele financiare, fostul ministru al Educatiei a explicat la lansarea proiectului ca exista o resursa de 100 de milioane de euro, din fonduri europene, iar banii sunt pusi la dispozitia scolilor, anagajatorilor, inspectoratelor scolare si vor putea fi cheltuite pe echipamente pentru elevi, instrumente de lucru pentru elevi, posiblitati de remunerare a tutorilor - pentru ca fiecare elev va avea un tutore de practica de la nivelul firmei, consiliere scolara si alte cheltuieli pe care le decid scolile.

"Am sa va dau un exemplu: pentru un elev care invata sa devina brutar, din acesti bani se va putea cumpara faina pentru angajator care va fi utilizata in procesul educationale pentru elev; de asemenea va putea sa fie platit tutorele pentru angajator", declara Funeriu.

Potrivit fostului ministru, "acest invatamant profesional va crea o uriasa competitie intre scoli; finantarea scolilor se face in functie de numarul de elevi: ai elevi, ai bani, n-ai elevi, nu ai bani. Dar scoala nu se poate infiinta daca nu exista un contract cu o companie. Angajatorul poate sa aduca cadre didactice care sa predea chiar in scoala si de aceea sunt importante aceste 100 de milioane de euro. Nu e de joaca. Nu va fi un program in care ne prefacem ca merge in practica".

Conditiile integrale, detaliile de inscriere si informatiile despre Scoala Profesionala pot fi gasite pe site-ul special al proiectului aflat in derulare: alegetidrumul.edu.ro. Tot aici pot fi consultate si care sunt Scolile Profesionale din acest moment, pe specializari si companii cu care au incheiat contract.

12.000 de absolventi de clasa a IX-a au inceput in urma cu doua zile scoala profesionala.