Elvetia ramane pentru al patrulea an consecutiv tara cea mai competitiva din lume, in timp ce in alte tari, inclusiv Statele Unite, au coborat in clasament, a anuntat, miercuri, Forumul Economic Mondial (WEF). Singapore isi pastreaza locul al doilea, in timp ce Finlanda este a treia, coborand Suedia pe locul al patrulea, urmata de Olanda si Germania, conform editiei 2012 a Raportului Competitivitatii Mondiale, publicat de WEF.

Romania a coborat o pozitie fata de clasamentul pe anul trecut, ajungand pe pozitia 78, dupa Georgia si urmata de Bostwana. Bulgaria este pe locul 62 urcand in clasament de la locul 74, anul trecut, Ungaria isi pastreaza pozitia 60, arata documentul.

"Elvetia merita primul loc datorita inovatiilor, a performantei sistemului scolar, cheltuielilor ridicate pentru cercetare si dezvoltare si pentru cooperarea stransa intre mediul academic si sectorul privat", considera WEF.

Confederatia a fost, de asemenea, apreciata pentru eficienta piatei fortei de munca, pentru unul dintre cele mai stabile medii macroeconomice din lume, pentru transparenta si eficienta institutiilor sale, precum si pentru calitatea infrastructurii si pentru sectorul sau financiar puternic dezvoltat. Clasamentul este mai putin imbucurator pentru o serie de tari, mai ales din sudul Uniunii Europene, care se confrunta cu o grava criza economica.

Grecia, una dintre tarile cele mai afectate de criza datoriilor suverane, a cazut de la locul 90 la 96, in clasamentul celor 144 de tari. Portugalia a coborat patru locuri pana pe pozitia 49. Spania si-a mentinut pozitia a 36-a si in acest an. Franta a iesit din primele 20 de tari din acest clasament, ajungand pe locul 21, in timp ce era pe pozitia 18 anul trecut si pe locul 15 in 2010. Statele Unite ale Americii, care conduceau clasamentulin urma cu cinci ani, au continuat sa scada, de la locul al cincilea anul trecut pana la cel de-al saptelea in 2012.

Studiul a fost realizat de WEF printre sefii a peste 15.000 de companii din 144 de tari.